Eursinge (Westerbork)

Plaats
Buurtschap
Midden-Drenthe
Drenthe

Eursinge (Westerbork)

Terug naar boven

Status

- Eursinge is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

- De buurtschap Eursinge heeft een eigen postcode (9434) en woonplaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Voor voorzieningen is de buurtschap aangewezen op het dorp Westerbork.

- De buurtschap Eursinge ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Eursing.

Oudere vermeldingen
1408 Oversinghe, 1519 Orssynghe, 1843 Eursing of Eursinge, Eursinge-bork, 1936 Eurzinge.

Naamsverklaring
Betekent 'bij de woonplaats aan gene zijde van de es gelegen', gezien vanuit Westerbork. Zie ook Eursing.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eursinge ligt direct Z van Westerbork, rond de Hoogeveenseweg en de wegen W en O daarvan, voor zover gelegen N van de kruising met de N381 (Beilen-Emmen). De buurtschap ligt op de Eursinger Esch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eursinge 12 huizen met 63 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eursinge heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de 18e-eeuwse hallenhuisboerderij met bijbehorende schaapskooi op De Vledders 6, en de hallenhuisboerderij uit 1736 op De Vledders 8.

Terug naar boven

Links

- Duurzaamheid: - "In 2019 is de eerste Groen Gas Booster van Nederland in gebruik genomen (op de locatie van Gasontvangstation Garminge, De Vledders 1G-1 te Eursinge bij Westerbork). Dat is een compressor op de grens van het landelijke en regionale gasnetwerk, die het grote regionale aanbod van groen gas met de landelijke vraag verbindt. De groen gas booster is een initiatief van Gasunie, Enexis Netbeheer en afvalverwerker Attero en is gebouwd nabij de groengasproductielocatie van Attero in Wijster. Volgens het Klimaatakkoord is er in 2030 2 miljard kubieke meter groen gas nodig voor de duurzame verwarming van woningen en gebouwen. Dat is meer dan momenteel wordt geproduceerd. De Nederlandse gasnetbeheerders werken daarom samen om het invoeden van groen gas te stimuleren door het grootschalig transport van groen gas mogelijk te maken. De groen gas booster op de grens van het regionale netwerk van Enexis Netbeheer en het landelijke netwerk van Gasunie is een energiezuinige en maatschappelijk voordelige manier om het gasnet geschikt te maken voor de toename van groen gas.

Het potentieel van groengasproductie is aanzienlijk. Alleen al in het Enexis-verzorgingsgebied is in 2017 50,3 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd. Groen gas wordt op veel plekken lokaal ingevoed, waar de druk lager is en het groen gas direct door omliggende huishoudens en industrieën wordt afgenomen. In de zomer is de lokale vraag naar gas echter beperkt, terwijl de productie van groen gas continu blijft. Met de inzet van de groen gas booster zouden jaarlijks 17.000 huishoudens extra van groen gas kunnen worden voorzien. Dat is een bevolkingsomvang ter grootte van bijvoorbeeld de gemeente Hoogeveen of Landgraaf.

Door in de zomermaanden met behulp van de groen gas booster groen gas te comprimeren naar hoge druk, kan het lokale overschot aan groen gas ingevoed worden in het landelijke gasnet. De landelijke vraag naar gas is namelijk wel het hele jaar door voldoende groot. Omdat de groen gas booster slechts het ‘overtollige’ groen gas hoeft te comprimeren, zorgt dit voor een compact en efficiënt systeem. Dit biedt bovendien ruimte aan nieuwe aanbieders om ook hun groen gas in het lokale net in te voeden. Groen gas wordt gemaakt door biogas geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik. Groen gas wordt schoon geproduceerd, is hernieuwbaar en is daarmee de duurzame variant van aardgas. Het grootschalig kunnen produceren van groen gas is essentieel om de energietransitie een stap verder te brengen." (bron: Gasunie)

Reactie toevoegen