Fûns

Plaats
Buurtschap
Leeuwarden
Fryslân

Fûns

Terug naar boven

Status

- Fûns is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden. T/m 1983 gemeente Baarderadeel. In 1984 over naar gemeente Littenseradiel, in 2018 over naar gemeente Leeuwarden.

- De buurtschap Fûns valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Jorwert.

- De buurtschap Fûns ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Fons. Overigens zijn de plaatsnamen in deze gemeente officieel Friestalig.

Oudere vermeldingen
1386 kopie Foeldinze, 1417 kopie Folthens, 1419 Faltinsze, 1469 Fondens, Fowns, 1512 Foudens, Fowdens, 1843 Fons of Fondens.

Naamsverklaring
Het tweede deel van de naam heeft betrekking op het suffix -ingi, het eerste deel gaat terug op een persoonsnaam als Folde met als grondbetekenis 'folk', dus de plaatsnaam betekent 'bij de lieden van de persoon Folde'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Fûns ligt N van Jorwert en Z van Hilaard, rond de doodlopende gelijknamige weg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Fûns 4 huizen met 24 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd slechts een handvol panden, met ca.15 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1529 wordt hier een Fondensera state genoemd, in 1543 vermeld als 'Fonsera huys ofte staete'.

Wij hebben ergens gelezen (alleen weten wij niet meer waar) dat de voorouders van de Amerikaaanse acteurs en actrice Henry, Peter en Jane Fonda uit Fûns afkomstig zouden zijn. Dat is niet correct: die voorouders blijken afkomstig te zijn uit Eagum.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van een wandeling door Fûns door Marja Hoefsmit.

Reacties

(1)

Wij zijn jaren geleden in Friesland geweest op een B&B boerderij in de buurt van de buurtschap Fûns. Daar ik zelf Fons heet moest ik natuurlijk op de foto bij het bord Fûns. Als souvenirtje heb ik bij dat kleine huisje een hoefijzer meegenomen uit een krat die voor het huis stond, daar ik verzot ben op Friese paarden. Dus nu heb ik een mooie foto en een hoefijzer uit Fons.

Red.:
Leuk! Jammer voor u dat op de plaatsnaamborden in de gemeente Littenseradiel alleen de Friese spelling staat. In veel andere Friese gemeenten staat de Nederlandse spelling er wel bij, dus in die zin heeft u daar pech mee.

Reactie toevoegen