Fraamklap

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Fraamklap plaatsnaambord [640x480].JPG

Fraamklap is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Middelstum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

Fraamklap is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Middelstum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

Fraamklap

Terug naar boven

Status

- Fraamklap is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Middelstum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

- De buurtschap Fraamklap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Middelstum.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1654 Fraemtil, 1677-1678 Fraamtil, 1846 Froomtil, 1877 Fraamklap of Fraamtil.

Naamsverklaring
De buurtschap is aanvankelijk genoemd naar de til 'vaste brug', die later is vervangen door een klap 'ophaalbrug' - waarna ook de buurtschap is hernoemd - gelegen bij de borg Fraam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Fraamklap ligt ZW van Middelstum, rond het punt waar Fraamweg, Pompsterweg, Jaagpad en Onderdendamsterweg bij elkaar komen, bij de brug ('klap') over het Boterdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 (2) wordt Fraamklap of Fraamtil vreemd genoeg niet vermeld (de andere buurtschappen in de gemeente Middelstum worden in dat jaar namelijk wél apart vermeld). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Fraamklap heeft 2 rijksmonumenten.

- De karakteristieke ophaalbrug Fraamklap in de gelijknamige buurtschap is in 2019 vernieuwd. De bestaande brug was verouderd, niet aardbevingsbestendig en had onvoldoende draagkracht voor het verkeer. Omdat het een oude, karakteristieke en beeldbepalende brug was, heeft de gemeente Loppersum ervoor gekozen om de nieuwe brug er nagenoeg hetzelfde uit te laten zien. Hij heeft vrijwel dezelfde vorm en kleuren gekregen en ook nostalgische kenmerken zoals klinknagels. Ook Waterschap Noorderzijlvest heeft meebetaald aan de nieuwe brug, om de doorstroming van het water te verbeteren. De bestaande brug had namelijk een te klein doorstromingsprofiel, waardoor het water soms te hoog stond. Dat knelpunt is met de nieuwe brug opgelost, waardoor de kans op wateroverlast in de omgeving kleiner is geworden. Het water dat ter plaatse van de brug door het Westerwijtwerdermaar stroomt heeft nu meer ruimte. Dat is nodig om de steeds vaker voorkomende zware buien goed te kunnen verwerken.

Aannemer Macadam en Machinefabriek Rusthoven hebben de klus geklaard. Dat duurde van maart tot juli 2019. Al die tijd heeft er een webcam gehangen om de sloop- en nieuwbouwactiviteiten op te nemen. En als je dat dan achteraf heeel snel afspeelt, krijg je een zogeheten timelapse video, waardoor jij hier nu in 2 minuten de hele vervangingsoperatie van de Fraamklap-brug kunt bekijken.

Reactie toevoegen