Frankhuis

Plaats
Buurtschap
Zwolle
Overijssel

Frankhuis Zwolle buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Frankhuis houdt moedig stand tegen de oprukkende nieuwbouw van het Zwolse stadsdeel Stadshagen

Frankhuis houdt moedig stand tegen de oprukkende nieuwbouw van het Zwolse stadsdeel Stadshagen

Frankhuis herenhuis [640x480].JPG

Frankhuis, herenhuis

Frankhuis, herenhuis

Frankhuis

Terug naar boven

Status

- Frankhuis is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Zwolle. T/m 31-7-1967 (tevens ged.) gemeente Zwollerkerspel.

- De buurtschap Frankhuis valt, ook voor de postadressen, onder de stad Zwolle.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1396 Frankhuys, 1803 't Frankhuis.

Naamsverklaring
Betekent letterlijk huis van de persoon Frank. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Frankhuis ligt NW van het centrum van Zwolle, rond de Frankhuisweg en het begin van de Hasselterdijk. De buurtschap ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Zwolle-IJsselmuiden, de Hasselterweg (N331) en bedrijventerrein Voorst C in het Z, het recente gebouwde stadsdeel Stadshagen in het W en N en het Zwolle-IJsselkanaal in het O. N van de buurtschap ligt in stadsdeel Stadshagen de in ontwikkeling zijnde nieuwbouwwijk Frankhuis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Frankhuis lag voor 1-8-1967 rond de grens van de gemeenten Zwolle en Zwollerkerspel. Het lag in ieder geval in de gemeente Zwollerkerspel, mogelijk lag het toen ook al deels in de gemeente Zwolle. In ieder geval wordt het in de Volkstelling van 1840 bij geen van beide gemeenten apart vermeld, hoewel het toch al een oude buurtschap is en de meeste buurtshappen in dat jaar wél apart werden geteld en vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap volgens (2) 200 inwoners, maar aan de huidige bebouwing te zien lijkt ons ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners reëler. Mogelijk is een deel van de buurtschap afgebroken voor het nieuwe stadsdeel Stadshagen? In de Hasselterhaven NO van de Frankhuisweg ligt een 30-tal woonschepen. Als die ook tot de buurtschap gerekend kunnen worden, klopt het inwonertal van 200 wel.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw was er veel bedrijvigheid in Frankhuis. Tegenwoordig heeft de buurtschap overwegend een woonfunctie, hoewel er nog wel enkele bedrijven zijn gevestigd.

In 2013 is een boek (van 224 pag.) over de geschiedenis van de buurtschap Frankhuis verschenen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Actuele ontwikkelingen m.b.t. de nieuwbouwwijk Frankhuis (onderdeel van Stadshagen) op de site van de gemeente Zwolle.

Terug naar boven

Links

- Pagina over de buurtschap Frankhuis in tekst en beeld, van Ab Seijnder, die alle plaatsen van Nederland op de fiets aan het ontdekken is.

- Wijkvereniging Westenholte - Voorst - Frankhuis.

Reactie toevoegen