Garminge

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Garminge

Terug naar boven

Status

- Garminge is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

- De buurdorpen Balinge, Garminge en Mantinge staan gezamenlijk bekend als de Broekstreek.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Garm, Garming. Een inwoner van dit dorp is een Garmer.

Oudere vermeldingen
1362 Gharminge, Gherminge, 1381-1383 Grimmige, 1542 Garmijnge.

Naamsverklaring
Afleiding met het suffix -ingi van de persoonsnaam Garm met als betekenis 'bij de lieden van Garm'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Garminge ligt N van het dorp Balinge, NNO van het dorp Mantinge, O van het dorp Wijster, ZO van het dorp Westerbork, ZW van het dorp Orvelte, W van het dorp Witteveen en NW van de dorpen Aalden en Meppen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Garminge 13 huizen met 97 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 40 huizen met nog altijd ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bij een boerderij in Garminge is een aantal schuren afgebroken. Op die locatie kon vervolgens in 2017 een aantal nieuwe woningen worden gebouwd. Het wijkje en de straatnaam heet Neie Hof. Het betreft 4 rijwoningen.en 4 vrijstaande woningen. - Reportage over Gerrit en Ada van der Zwaag, die hier in 2017 in 8 maanden tijd zelf hun 'schuurwoning' hebben gebouwd. Kennelijk betreft dit het project dat middels de in 2011 vastgestelde Structuurvisie Broekstreek reeds is mogelijk gemaakt. De gemeenteraad was destijds verdeeld over nut en noodzaak van bouwmogelijkheden in het dorp. Op 'bouwlocatie Boer' wilde Woonservice maximaal acht woningen realiseren, mits er vraag naar is. Het CDA, de PvdA en de helft van de VVD vonden het gewenst dat er bouwmogelijkheden komen voor starters en senioren in het dorp. De overige fracties en twee VVD-ers vreesden overlast voor omliggende boerenbedrijven en/of vonden het onwenselijk voor het dorpskarakter.

Wethouder Dolfing was een fervent pleitbezorger van deze 'mooie kans': Er waren destijds 20 personen in de Broekstreek onder de 25 jaar die aangegeven hebben binnen vijf jaar behoefte te hebben aan een woning. Na jaren was er nu eindelijk een kans op betaalbare bouwmogelijkheden. Woonservice was bereid om op de locatie in Garminge te bouwen via het ervenconcept. Hierdoor zou volgens de wethouder het dorpse karakter niet worden aangetast. De Structuurvisie Broekstreek (inclusief het bouwplan) is uiteindelijk met een krappe meerderheid goedgekeurd.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Garminge, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Garminge.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de Broekstreek, waar het dorp Garminge deel van uitmaakt.

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant De Broeker is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit de Broekstreek op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Broekstreek e.o. is een stichting die als doel heeft de gemeenschappelijke belangen van de Broekstrekers - d.w.z. de inwoners van de dorpen Balinge, Garminge en Mantinge - en hun verenigingen te behartigen. Plaatselijk Belang is lid van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) en de gesprekspartner van de gemeente. De stichting bestaat uit een algemeen bestuur van ten minste 14 personen, samengesteld uit vertegenwoordigers van de verenigingen, boermarken, dorpshuiscommissie en werkgroepen.

- Duurzaamheid: - "Dankzij Energie Coöperatie (EC) de Broekstreek kunnen we verder bouwen aan een duurzame lokale samenleving. De coöperatie steunt initiatieven en projecten in deze streek en omstreken om de duurzaamheid te bevorderen. De dorpen Balinge, Garminge en Mantinge werken van oudsher al op coöperatieve wijze samen; de EC is een waardevolle aanvulling hierop. De EC is meer dan alleen een doorgeefluik van energie; met elkaar ondersteunen we duurzame projecten in onze eigen woonomgeving. In onze dorpen snappen we dat duurzaamheid meer is dan energie alleen. We zijn zeker ook sociaal duurzaam! Als je klant wordt van de EC, krijg 100% groene energie, steun je lokale opwekking, en investeer je in je eigen regio."

Reactie toevoegen