Geefsweer

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Geefsweer

Terug naar boven

Status

- Geefsweer is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 2020 gemeente Delfzijl.

- De buurtschap Geefsweer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Meedhuizen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1306 kopie Gewesweer, 1459 thoe gheuesweer, 1461 to gheweswere, 1632 Gevesweer.

Naamsverklaring
Betekent weer 'kleine wierde, opgeworpen hoogte' van de persoon Gevi*. Zie ook Jouswerd.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Geefsweer ligt Z van Farmsum, ZW van Weiwerd, NO van Meedhuizen, rond de Geefsweersterweg. In het N grenst de buurtschap aan het Eemskanaal, dat hier overgaat in het Oosterhornkanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Geefsweer 6 huizen met 54 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een handvol boerderijen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vijfvoudige moord
De buurtschap is in de geschiedenis vooral bekend van de vijfvoudige moord op een gezin, die hier rond 1812 heeft plaatsgevonden. Over de daders, motieven en een kind uit het gezin dat de aanslag zou hebben overleefd, doen allerlei verhalen de ronde. In 2013 hebben IVAK-docenten- en -studenten hier samen met vocaal ensemble Sequens een lied over gemaakt en ten gehore gegeven. In 2014 is er een serie theatervoorstellingen over geweest in het kerkje van Heveskes, genaamd Moorden van Geefsweer.

Terug naar boven

Links

- Duurzaamheid: - De aanleg van Windpark Geefsweer, gelegen O van de gelijknamige buurtschap, tussen de Westerlaan en Rijksweg N991, is gestart in juni 2020. Het windpark krijgt 18 windturbines, met een ashoogte die varieert tussen de 120 en 145 meter. De hoogste stand van het rotorblad komt uit tussen de 180 en 217,5 meter. Het windpark levert tussen de 42 en 70 MegaWatt, genoeg stroom voor minimaal 45.000 huishoudens. Het windpark beoogt eind 2021 operationeel te zijn. - Site van het windpark.

- Op het terrein van Groningen Seaports in de buurtschap is in 2019 Zonnepark Geefsweer gerealiseerd. Het park omvat ca. 22.000 panelen, op een oppervlakte van ca. 7 ha. Hiermee kunnen ca. 2.100 huishoudens van duurzame stroom worden voorzien. Het zonnepark is gerealiseerd op het voormalige Baggerspeciedepot. Het baggerspeciedepot is ooit aangelegd bij het verdiepen van de haven van Delfzijl en was niet meer in gebruik. Het zonnepark is landschappelijk ingepast en zo veel mogelijk aan het zicht onttrokken, door de bestaande depotdijk te gebruiken voor de aangroei van gras, riet en bomen.

Reactie toevoegen