Gendijk

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

gendijk_sint_isidoruskapel_kopie.jpg

In de buurtschap Gendijk staat een wegkruis en daartegenover de kleine, eenvoudige, maar fraai uitgevoerde Sint Isidoruskapel uit 1930 (© Ab Seijnder/www.alleplaatsenopdefiets.nl)

In de buurtschap Gendijk staat een wegkruis en daartegenover de kleine, eenvoudige, maar fraai uitgevoerde Sint Isidoruskapel uit 1930 (© Ab Seijnder/www.alleplaatsenopdefiets.nl)

Gendijk

Terug naar boven

Status

- Gendijk is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 1990 gemeente Neer. In 1990 over naar gemeente Roggel en Neer, in 2007 over naar gemeente Leudal.

- De buurtschap Gendijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Neer.

- De buurtschap Gendijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Gendiek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gendijk ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Ondersteweg, Meiboomkensweg (het gedeelte tussen de Ondersteweg en de weg Hagendoorn), Wienerte (het Z gedeelte ervan) en Napoleonsweg (N273; het gedeelte tussen de wegen Gendijk en Ghoor). De buurtschap ligt ZW van het dorp Neer, aan de rechteroever van de Neerbeek, die NO van de buurtschap in de Maas uitkomt. Schuin tegenover de weg Wienerte, aan de andere kant van de rivier de Maas, mondt ook de rivier de Swalm uit in de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Gendijk omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op de bijna-kruising Gendijk / Rohrstraat / Ondersteweg staat de veldkapel Sint Isidoruskapel uit ca. 1930, een gemeentelijk monument. Landschappelijk fraai gelegen: temidden van vier oude boerenhoeven en aan weerszijden geflankeerd door een mammoetboom (Metasequoia glyptostroboides). Vanouds was dit een strategisch punt, want een kruising van doorgaande wegen, namelijk van de weg van Maaseik via Haelen, Neer, Kessel naar Venlo met de weg van Roermond via het Buggenumerveer en het klooster Keizerbos naar Helden.

De kapel is gebouwd op de plek waar voorheen een rustaltaar heeft gestaan ten behoeve van de Sacramentsprocessie. Dit altaar was opgebouwd met palen en doeken, wat bij winderig weer tot problemen leidde. De bewoners van de vier omliggende boerderijen (de families Boonen, Vestjens, Rijs en Theelen) besluiten daarom rond 1930 een permanente kapel op te richten. Als patroonheilige kiezen zij de H. Isidorus, de patroonheilige van de boeren. In 1990 is de kapel door de buurtbewoners opgeknapt en is ook de omliggende beplanting vernieuwd. Bij de Sacramentsprocessie is de kapel nog altijd een van de rustaltaren.

- Tegenover de kapel staat een veldkruis, op de plek waar al eerder, in ieder geval al rond 1840, een ander veldkruis heeft gestaan. Het corpus is in de jaren dertig vervangen.

Terug naar boven

Beeld

- Drone-filmpje van een van de boerderijen in Gendijk met omgeving.

Reactie toevoegen