Giessen-Nieuwkerk

Voormalige gemeente
Giessenlanden
Alblasserwaard
Zuid-Holland

ZH gemeente Giessen-Nieuwkerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Giessen-Nieuwkerk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Giessen-Nieuwkerk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Giessen-Nieuwkerk

Terug naar boven

Status

- Giessen-Nieuwkerk was een dorp en zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard. In 1957 opgegaan in de nieuwe gemeente Giessenburg, die op haar beurt in 1986 is opgegaan in de nieuwe gemeente Giessenlanden.

- Schelluinen was in 1812 toegevoegd aan de gemeente Giessen-Nieuwkerk, maar per 1-4-1817 heeft dat dorp zich alweer van die gemeente afgesplitst tot een eigen gemeente.

- Tegelijk met de fusie in 1957 is ook de plaatsnaam van het dorp Giessen-Nieuwkerk verdwenen. In principe verdwijnen plaatsnamen niet door een fusie. Immers de kernen als zodanig blijven gewoon bestaan. In uitzonderingsgevallen, zoals hier, grijpt men de gelegenheid aan om enkele aan elkaar gegroeide plaatsen (hoewel hier weliswaar de Giessen nog tussen zit), samen te voegen. Zo zijn in 1957 dit dorp en buurdorp Peursum samengevoegd tot de nieuwe dorpsnaam Giessenburg (vandaar dat je die oude dorpsnamen niet meer in recente atlassen terugvindt). Giessen-Nieuwkerk was het dorp dat nu de dorpskern van Giessenburg vormt, Peursum ligt aan de anderre kant van de rivier de Giessen.

- Wapen van de voormalige gemeente Giessen-Nieuwkerk.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
De gemeente werd, in ieder geval tot eind 19e eeuw, ook wel ´Giessen-Nieuwkerk en Muizenbroek´ (ook wel ´Moesenbroek´) genoemd.

Oudere vermeldingen
Giesen-Nieuwkerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had de gemeente Giessen-Nieuwkerk 98 huizen met 635 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 82/546 (= huizen/inwoners) en buurtschap Muisbroek 16/89.

Reactie toevoegen