Gieterzandvoort

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

Gieterzandvoort

Terug naar boven

Status

- Gieterzandvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gieten.

- De buurtschap Gieterzandvoort valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gieten.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom. Voorheen bleek dat middels het witte plaatsnaambordje. Dat is inmiddels verdwenen en vervangen door een blauw plaatsnaambordje, dat er uitziet als een straatnaambordje (maar het niet is, want er bestaat geen straat Gieterzandvoort). Onduidelijk is ook dat door de blauwe kleur men het ten onrechte als blauw plaatsnaambord dus 'bebouwde kom' zou kunnen beschouwen, hoewel het formaat daar weer niet op duidt. Anderzijds staat er in de regels niets over het minimale formaat van komborden. Kortom het plaatsnaambordje had o.i. beter wit kunnen blijven, dat was wel zo duidelijk geweest. En men had dat gelijk in het portaal van de 60 km-zone kunnen monteren, dat had er toch ook 10x netter uitgezien dan nu...

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Zandvoort. Ook buur-buurtschap Eexterzandvoort heet in de Volkstelling van 1840 nog 'gewoon' Zandvoort. Wij hebben de indruk dat het in die tijd, mede gezien de naamgevingen toen, één buurtschap was, die onder twee gemeenten viel (resp. Gieten en Anloo). Tegenwoordig wordt Eexterzandvoort als dorp beschouwd (vanouds een buurtschap van het dorp Eext) en Gieterzandvoort als buurtschap (van het dorp Gieten).

Naamsverklaring
Samengesteld uit zand en voorde, dat hier de betekenis 'droge weg door drassig land' kan hebben.(2) In dit geval met het voorvoegsel Gieter-, als 'Zandvoort onder Gieten', om het te onderscheiden van buurdorp Eexterzandvoort, 'Zandvoort onder Eext'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gieterzandvoort ligt NO van Gieten, rond de weg Zandvoort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap, toen dus nog 'gewoon' Zandvoort geheten, 4 huizen met 56 inwoners (dat was dus alleen het deel van het toenmalige Zandvoort dat nu Gieterzandvoort heet. Het deel van het toenmalige Zandvoort dat nu Eexterzandvoort heet, staat onder die plaatsnaam vermeld). Dat is met gemiddeld 14 mensen in 1 huis ook voor die tijd beduidend meer dan gemiddeld (in die tijd was het meest voorkomend 6 tot 10 mensen in 1 huis). Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Café Engelsman
Het bekendste pand in Gieterzandvoort was lange tijd het café van Jan en Klaosie Engelsman. Gieter boeren, en die niet aIleen, gingen er op zondagmorgen even uitrusten als ze in het veen hun land hadden geïnspecteerd en de vele vrijgezelle jongens uit de buurt zaten er steevast op zondagavonden. Jan Engelsman, die door de week met paard en wagen met winkelwaar op pad ging, was een soort burgemeester van de Zandvoort. Een man met allure en met mooie verhalen. Klaosie hield ondertussen de boekhouding bij van de verteringen. Het bier kwam uit de muur via een mooie koperen kraan. Het was er koel onder de grote lindebomen. Jan Engelsman stierf in 1969, zijn vrouw zette het café nog een paar jaar voort, maar na een roofoverval was er geen aardigheid meer aan. Het huis werd verkocht en is nu verbouwd tot een rustiek landhuis. (bron: G. Nijenhuis: 'Kent u ze nog... de Gieters´, uitg. Europese Bibliotheek. Opvallend is overigens dat veel personen op de foto bij deze tekst de achternaam Zandvoort dragen, en dus kennelijk naar hun buurtschap zijn vernoemd)

Tolhuis
Van 1847 tot 1917 is in Gieterzandvoort een tolhuis met tolboom in functie geweest. Weet iemand daar meer van? Wat was de functie? Bestaat het pand nog?

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2009 is de brug over de Hunze vervangen en is op de weg een nieuwe laag asfalt met grasblokken aangebracht. Tegelijkertijd heeft de buurtschap nieuwe plaatsnaamborden (portalen) gekregen.

- Eexterzandvoort en Gieterzandvoort hebben in september 2016 een glasvezelnetwerk gekregen en gaan daarmee "van slak naar haas", aldus het nieuwsbericht in DvhN (het glasvezelnetwerk verhoogt de internetsnelheid van de deelnemers van 1Mbps naar 200 tot 500Mbps. Dat komt neer op een downloadsnelheid van maximaal 62,5 MB per seconde). Ca. 85% van de huishoudens in deze kernen heeft ingetekend om hieraan mee te doen. Het is het eerste glasvezelnetwerk in Drenthe naar Zweeds model, een zogenoemd open net. Alle aanbieders van internet kunnen onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van het glasvezelnet, dat eigendom is van de gebruikers zelf. Het initiatief in deze kernen is van de coöperatie ECO Oostermoer Verbindt. Provincie en inwoners betalen er beide aan mee. De intentie is om in Eexterzandvoort een digitaal café op te zetten om iedereen te laten 'proeven' van wat er allemaal met zo'n snel netwerk mogelijk is. De bedoeling is het netwerk als een olievlek uit te rollen naar andere plattelandsgebieden in het Oostermoergebied. Met de ervaringen uit de proef wil de coöperatie de dekking uitbreiden naar de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo, inclusief de buitengebieden. "Het gaat om de leefbaarheid in de buitengebieden, waar voorzieningen de laatste decennia drastisch zijn teruggelopen. Een goede internetverbinding hoort intussen tot de basisvoorzieningen", aldus voorzitter van de coöperatie Jan Hospers. Ook elders in de provincie wordt hard gewerkt aan tientallen glasvezelinitiatieven.

Terug naar boven

Links

- Avonturen uit de jeugd van Roelf Dijkhuizen: vissen in Gieterzandvoort.

Reacties

(1)

Vroeger woonde er nog familie van me.Ik weet niet of er nog nazaten van zijn. Zijn naam was Stoffer Mulder.

J.Mulder
Nieuwegein

Reactie toevoegen