Grafwegen

Plaats
Buurtschap
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Grafwegen

Terug naar boven

Status

- Grafwegen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Berg en Dal. T/m 2014 gemeente Groesbeek.

- De buurtschap Grafwegen valt onder het dorp Breedeweg, maar omdat dat dorp geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Groesbeek.

- De buurtschap heeft Grafwegen geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaamborden kunt zien dat je in de buurtschap bent aanbeland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Grafwege.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Grafwegen ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Groesbeek en Breedeweg, en ligt bij een tweeprovinciepunt (Gelderland en Limburg) en tweelandenpunt (Nederland en Duitsland). De buurtschap grenst in het O aan Duitsland, aan welke kant ook een gelijknamige buurtschap ligt. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat dit eigenlijk één buurtschap is, die bij het vaststellen van de landsgrenzen tussen Nederland en Duitsland in twee landen is komen te liggen. Zeker weten wij dit niet. In het Z grenst de buurtschap aan de provincie Limburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Grafwegen 35 huizen met 235 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De 1e editie van het Oogstfeest in buurtschap Grafwegen, in 2015 (op een zondag in september) was een groot succes. Sindsdien is het een jaarlijks evenement. Zie hier een beschrijving van editie 2016. In 2018 was er in plaats van het Oogstfeest een Streekmarkt in Breedeweg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Kroegloper Grafwegen (16 km) voert je door het uitgestrekte Reichswald met zijn kaarsrechte wegen en paden, waar je uren kunt wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Heel anders is het Nederlandse deel van de route: open, afwisselend, met kleine dorpen en een verrassend natuurgebiedje van natte graslanden, moerassen en wilgenbosjes. Na afloop staan de Duitse biertjes in Boscafé Merlijn in het Duitse deel van de buurtschap al voor je kaar. Wat wil een mens nog meer?

Reactie toevoegen