Groet

Plaats
Dorp
Bergen NH
Noord-Holland

groet_plaatsnaambord_kopie.jpg

Groet is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1833. In 1834 over naar gemeente Schoorl, in 2001 over naar gemeente Bergen.

Groet is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1833. In 1834 over naar gemeente Schoorl, in 2001 over naar gemeente Bergen.

Groet

Terug naar boven

Status

- Groet is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1833. In 1834 over naar gemeente Schoorl, in 2001 over naar gemeente Bergen.

- Wapen van de voormalige gemeente Groet.

- Hoewel Groet een dorp is van behoorlijke omvang, heeft het formeel geen eigen bebouwde kom: het heeft namelijk witte plaatsnaamborden en richtingborden en wordt daarmee kennelijk beschouwd als onderdeel van de bebouwde kom van Schoorl. Dat komt wat paradoxaal en niet eenduidig over, omdat het tegelijkertijd wél een formele woonplaats is in de gemeentelijke basisregistratie (BAG) en een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek heeft. Logischer zou onzes inziens dan ook zijn om het dorp een eigen bebouwde kom te geven (= blauwe plaatsnaamborden) plus blauwe richtingborden, als erkenning van het 'dorp-zijn'.

Vermoedelijk heeft de toenmalige gemeente Schoorl, zoals meer gemeenten dat - helaas - doen, puur 'technisch' geredeneerd dat de beide dorpen qua bebouwde kom aansluiten, dat je daarmee bij de overgang tussen de dorpen niet buiten een bebouwde kom komt, en dat daarmee geen blauwe borden nodig zijn. Dat hoeft in die interpretatie inderdaad niet, maar het mág wel. Wij vinden het namelijk een kwestie van erkenning van de identiteit van in dit geval Groet als dorp - en niet als 'slechts' een wijk van Schoorl, wat het door de witte borden nu wel lijkt - om toch ter plekke blauwe borden van de beide dorpen te plaatsen, ten teken dat je het ene dorp uit gaat en het andere dorp in komt. Zoals men dat bijv. bij de overgang tussen de dorpen Schijndel en Wijbosch wél netjes heeft gedaan (zie de 1e foto onder de link).

- De buurtschap Hargen ligt tegen de W kant van het dorp aan, en valt volgens ons dan logischerwijs daaronder als zijnde het dichtstbijzijnde dorp, maar valt voor de postadressen onder het verder weg gelegen Schoorl. Het (kleine) deel van de buurtschap Leihoek dat in de gemeente Bergen ligt, valt voor de postadressen ook onder Schoorl, al ligt ook dat dichter bij het dorp Groet, en valt het volgens ons dus logischerwijze ook daaronder. Precies ditzelfde geldt voor de postadressen van de buurtschap Camperduin, de badplaats Hargen aan Zee en het (kleine) deel van de buurtschap Zijpersluis dat in de gemeente Bergen ligt: al deze (delen) van kernen liggen voor de postadressen 'in' Schoorl, maar in geografische zin liggen ze dichter bij Groet.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Groet in ruimere zin (dat wil zeggen: het gebied dat volgens ons geografisch gezien het dorpsgebied uitmaakt) ligt aan de Noordzee en ligt verder N en NNO van het dorp Bergen aan Zee, NW van de dorpen Schoorl en Bergen, W en WNW van het dorp Warmenhuizen, WZW, W en WNW van de dorpen Krabbendam en Eenigenburg, W en ZW van het dorp Burgerbrug en ZZW, Z en ZZO van het dorp Petten. Naar onze opvatting behoren in de praktijk dus ook de hierboven onder Status, 4e alinea opgesomde (delen van) buurtschappen en de badplaats Hargen aan Zee tot het dorpsgebied. Deze (delen van) kernen liggen achtereenvolgens NW (het deel van Leihoek binnen de gemeente Bergen), WNW (Hargen aan Zee), W (Camperduin), W en N (Hargen) en NO (het deel van Zijpersluis binnen de gemeente Bergen) van het dorp. Het dorp zelf ligt Z in dit dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Groet 33 huizen met 186 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp (opgevat in de formele zin, dat wil zeggen: in de zin van de BAG en het postcodeboek, en daarmee enkel de dorpskern en kleine gebieden eromheen beslaand) ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners. Opgevat in de ruimere en volgens ons geografische zin omvat het gehele dorpsgebied ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Groet heeft 10 rijksmonumenten.

- In 1575, na de Reformatie, begon de bouw van de huidige Hervormde (PKN) Groeterkerk, die gezien zijn kleur beter bekend is als het Witte Kerkje. Volgens Wikipedia "geniet haar uitkijkpunt over alle landschappen van Noord-Holland: zee, duin, dijk en polder, regionale bekendheid". Dat impliceert dat de kerktoren te beklimmen zou zijn. Daarover hebben wij nog geen informatie kunnen vinden. Sinds de fusie tot (PKN) Protestantse Gemeente te Schoorl - Groet - Camp zijn de kerkdiensten op zondag om en om in deze kerk en in de Dorpskerk in Schoorl. De kerkdiensten kun je hier terugluisteren. En via deze link kun je virtueel in de kerk rondkijken. Het Witte Kerkje is een geliefde locatie voor trouwceremonies en huwelijkssluitingen.

- De - bewoonde- Groetermolen (Hargerweg 12) ligt voor het postadres 'in' Schoorl, maar gezien de naam en de ligging van de molen valt hij in de praktijk onder het dorp Groet (het is ons een raadsel waarom men het buitenegebied van dit dorp, waaronder de bebouwing aan de Hargerweg, voor de post niet onder dit dorp maar onder buurdorp Schoorl laat vallen), dus daarom vermelden wij hem ook op deze pagina (en niet op die van Schoorl). De Groetermolen is een in 1890 gebouwde poldermolen met een grenenhouten achtkant. Het is een zogeheten grondzeiler. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt de molen de 220 ha grote Groeterpolder. Tot 1977 heeft de molen de Groeterpolder uitsluitend op windkracht bemalen. De molen is uitgerust met een stalen vijzel. De Groetermolen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

- Op Kerkbrink 18/19 staat volgens (1) "het kleinste en oudste voormalige raadhuisje van Nederland". Dat eerste zal wellicht kloppen, het tweede niet; het raadhuisje van Groet dateert namelijk uit 1639, wat weliswaar erg oud is, maar het raadhuisje van Graft is nóg ouder; dat dateert uit 1613.

- Architecten Ben Merkelbach en Charles Karsten behoorden in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw tot de voorhoede van het 'Nieuwe Bouwen'. In 1929 startten Merkelbach en Karsten een architectenbureau. Ze ontwierpen huizen en bedrijfsgebouwen en richtten zich op volkswoningbouw. Een belangrijke opdracht voor het bureau was de Avro-studio in Hilversum (1936). Merkelbach werd in 1956 benoemd tot stadsarchitect van Amsterdam. Het ontwerpen van een zomerhuisje was een gewilde opgave voor de architecten van het Nieuwe Bouwen. Dit type opdracht was minder gebonden aan vaste conventies en leende zich voor een vooruitstrevende architectuur. Tegelijk sloot het bouwen van een vakantiehuis aan bij het idealistische gedachtengoed van deze tijd, waarbij leven in de open lucht, nabij de zee, als heilzaam werd gezien. Het zomerhuis op Nieuweweg 2 in Groet is in 1934 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse advocaat mr. R.H. Dijkstra. Het blokvormige huis is eenvoudig van bouwwijze, opgetrokken in hout, baksteen, staal en glas. Het is een open woning met veel aandacht voor zon en ruimte.

De woon-eetkamer op de begane grond opent zich naar het omliggende landschap. Dit gebeurt door de grote schuifdeuren die naar buiten kunnen draaien en zo windschermen vormen. Zonneschermen kunnen voor verdere beschutting naar buiten worden gerold. In deze toestand loopt binnen en buiten letterlijk in elkaar over. Het huis is in 2012 verworven door Vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. Zij doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. Eenmaal verworven panden worden nooit meer afgestaan. Gebouwen die door 'Hendrick de Keyser' onder de hoede worden genomen, voldoen aan strenge eisen. Het moeten sprekende voorbeelden zijn van de architectuur of de wooncultuur van een bepaalde periode. De geschiedenis moet niet alleen van buiten afleesbaar zijn, maar ook van binnen. Veel aandacht gaat daarom uit naar de bouwhistorische constructies en de kwaliteit van het interieur. Het pand in Groet is herbestemd tot B&B. (bron: Vereniging Hendrick de Keyser)

- Gevelstenen in Groet.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Elke 1e en 3e donderdag van de maand is er Ouderensoos van 16:00-17:30 uur in 'de Huiskamer van Groet' (Café Mereboer, Heereweg 275), onder auspiciën van de Dorpsvereniging. Desgewenst kun je daarna blijven eten; Café Mereboer heeft altijd iets lekkers en voor een voordelige prijs in de aanbieding.

- Koningsdag in Groet is ondenkbaar zonder de inmiddels traditionele koffietafel op de Kerkbrink. De lokale bakker bezorgt feestelijke gebakjes en de koffie wordt getapt door vrijwilligers van de Dorpsvereniging. Zonder betaling mag iedereen komen aanzitten aan de koffietafels op het grasveld bij de Kerkbrink. Daarnaast zijn het oldtimerdefilé, de live muziek, en ´s middags de wandel- of fietstocht en spelletjes voor kinderen jaarlijks terugkerende ingrediënten.

- Dorpsvereniging Groet organiseert elke maandagavond in de maanden juli en augustus van 17:00 tot 21:00 uur gezellige, sfeervolle en romantische avondbraderieën op de Kerkbrink rondom het kerkje. Op de terp van de kerk is tijdens elke braderie live muziek en wekelijks zijn er verrassende acts voor de kinderen. Deze avondbraderieën worden al sinds 1978 georganiseerd.

- De straten van Groet vormen op de 1e vrijdag van augustus het toneel voor de jaarlijkse Beddenrace. De deelnemers strijden vanaf 19.30 uur om de Gerard Engel bokaal. Tijdens het racen wisselen stuurman en loper elkaar af. De loper springt op het bed, gaat naast de stuurman liggen en de stuurman beweegt zich naar de achterkant van het bed en neemt het lopen over. Hier vind je een fotoreportage van editie 2019 (klik telkens op het 'volgende'-pijltje om de hele serie te zien).

- "Op de eerste vrijdag nadat de scholen weer zijn begonnen (eind augustus dus) organiseert Dorpsvereniging Groet jaarlijks de Lichtjesavond met lampionoptocht (in 2020 voor de 63e keer). Een rijke traditie die door velen wordt meebeleefd. Maar liefst 6 muziekkorpsen lopen mee in de route van deze optocht, namelijk Trompetterkorps Senior en Junior Alkmaar, de Klinkers Alkmaar, Muziekvereniging Kunstzin Julianadorp, Fanfare Showband Heiloo en Crass Brass uit Amsterdam. Een mix van meer dan 130 muzikanten. Nieuw in/sinds 2019 is Crass Brass, 4 personen die geluid maken voor 20. Deze brassband heeft al vele Europese prijzen gewonnen. De start van de optocht is om 21:00 uur. Natuurlijk lopen de kinderen mee met mooi versierde bolderwagens, fietsen, of andere verrassende verschijningen. Het merendeel van de tuinen in het dorp is feestelijk verlicht en in veel gevallen is het voor de Groeters een feest dat met familie en vrienden wordt gevierd. De afsluiting van het evenement vindt plaats op de Kerkbrink, waar een spectaculaire lasershow het Witte Kerkje een volledig andere dimensie geeft."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Struinen door de breedste duinen van Nederland vanuit Groet kun je bijvoorbeeld met deze GPS-wandelroute van 12 km. Je kun hier heerlijk banjeren over de vele eenmanspaadjes. Als je even niet oplet in dit gebied loop je ongemerkt rondjes. Het is regelmatig klimmen en dalen over de vele zandpaadjes. Dat maakt de route behoorlijk pittig. Je kunt een paar maal op een duintop genieten van het uitzicht over dit schitterende gebied, maar ook van het vlakke polderlandschap achter de duinen.

- In de Leipolder, NW van Groet, tussen Camperduin en Petten, is in 2011 de bovenste laag van een aantal kavels ‘afgeplagd’. De provincie Noord-Holland zorgt met het afplaggen van het grasland voor verzilting. Hierdoor krijgen zeldzame plantensoorten, zoals zeekraal, de zee-aster en lamsoor, de ruimte. Na uitvoering wordt het gebied in beheer genomen door Natuurmonumenten, die eigenaar van de gronden in de polder is. In 2007 is de provincie reeds gestart met afplaggen in het gebied, om circa 45 hectare natuur te realiseren. Wegens zorgen van belangengroepen is het werk destijds stilgelegd. Bij de aanpak voor het afplaggen van het tweede gedeelte van de polder is dan ook zorgvuldig met deze partijen overlegd. Hierna heeft de provincie opnieuw vergunning verleend. De Leipolder is onderdeel van de Harger- en Pettemerpolder, een zogeheten Natura2000 gebied. In dit gebied komen unieke vogelsoorten voor die beschermd moeten worden, zoals de dwerggans.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Groet, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Groet op Facebook.

- Belangenorganisatie: - Het lidmaatschap van Dorpsvereniging Groet kost slechts 5 euro per huishouden per jaar.

- Onderwijs en kinderopvang: - "Kindcentrum Het Klimduin is het kindcentrum voor alle kinderen van 2-13 uit Groet en Schoorl en omgeving. Een plek waar de kinderen zich goed voelen en waar ze bagage krijgen waarmee ze zich kunnen ontwikkelen tot evenwichtige en gelukkige personen. Wij zijn een neutraal bijzondere school en ressorteren onder het bestuur van Blosse. Het Klimduin past bij ons kindcentrum: want een klimduin is een inspirerende en uitdagende plek voor kinderen. En: hoe hoger je komt, hoe meer zicht je hebt op de omgeving. En dat is op school natuurlijk ook zo: hoe verder in je schoolloopbaan, hoe meer je rugzakje gevuld is.

Peuteropvang ’t Duinpannetje heeft een eigen groepsruimte in ons kindcentrum aan de Korhoendersweg in Groet. Door de samenwerking met de groepen 1-2 en 3 maken de kinderen op speelse wijze kennis met het onderwijs, zodat een doorgaande lijn ontstaat bij instroom in de kleuterklas en de overgang een stuk kleiner wordt. De peuteropvang bestaat uit een ruime groepsruimte met verschillende speelactiviteiten. De groep is overzichtelijk en ruim ingericht met verschillende hoeken waarin de kinderen zich kunnen terug trekken en in hun eigen tempo verschillende spelmaterialen kunnen ontdekken. ’t Duinpannetje maakt gebruik van het schoolplein van Het Klimduin om lekker buiten te spelen. De peuteropvang is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 8.30-12.00 uur. Tijdens schoolvakanties gesloten."

Reactie toevoegen