Groot Dochteren

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

groot_dochteren_loop_poster.jpg

De Groot Dochteren Loop (op een zondag eind juni) omvat zowel hardloopwedstrijden als wandeltochten, waarbij je kunt kiezen uit verschillende afstanden.

De Groot Dochteren Loop (op een zondag eind juni) omvat zowel hardloopwedstrijden als wandeltochten, waarbij je kunt kiezen uit verschillende afstanden.

Groot Dochteren

Terug naar boven

Status

- Groot Dochteren is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 31-7-1971 gemeente Laren.

- De buurtschap Groot Dochteren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Laren.

- De buurtschap Groot Dochteren heeft geen plaatsnaamborden, zodat je niet kunt zien wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. Er staan wel richtingborden in de omgeving.

- Zoals de naam al suggereert, is er ook een buur-buurtschap Klein Dochteren. Die valt (voor de postadressen) onder de stad Lochem.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De plaatsnaam wordt afwisselend met en zonder koppelteken geschreven.

Oudere vermeldingen
1207 kopie 1300 Thuchterthe, 1302 Duchterden.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Is wel verklaard als een samenstelling van herde 'bergwoud, onbebouwd land, heide' en ducht 'genootschap', met de opmerking "er is echter reden tot twijfel aan de juistheid van deze verklaring".(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Groot Dochteren ligt NW van Lochem, Z van Laren, N van het Twentekanaal, rond de Dochterenseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Groot Dochteren 39 huizen met 309 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners (kennelijk, getuige het hieronder onder Beeld vermelde verslag van Omroep Gelderland).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Maas Mölle (Molendijk 2) is tegenwoordig alleen nog een molenromp. Al in 1684 is in de archieven sprake van een molenaar in Groot Dochteren. In 1870 wordt de molen door de bliksem getroffen en herbouwd, waarna de molen nog enkele decennia als korenmolen in functie is geweest. Omdat de omringende bossen te hoog werden, kreeg de molen uiteindelijk te weinig wind, waarna de molen gedeeltelijk is afgebroken. In 1970 is de molenromp verbouwd en herbestemd tot woonhuis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het GDFestival (op een zaterdag eind juni, voorheen Groot Dochterens Feest) is een dag vol activiteiten, muziek en gezelligheid voor jong en ouder. Het festival begint om 14.00 uur ’s middags en duurt tot 01.00 uur ’s nachts.

- De Groot Dochteren Loop (op een zondag eind juni) (t/m 2015 Dochterense Volkscross genaamd) zijn hardloopwedstrijden over diverse afstanden. Je kunt zowel als individu lopen als in estafetteverband. Je kunt ook kiezen voor een wandeltocht van 5 of 10 km.

Terug naar boven

Beeld

- In 2015 is een film gemaakt over de buurtschap, getiteld 'Lang leve de Achterhoek. Een rolprent voor, door en in Groot Dochteren.' Herman Haijtink, aanjager van het filmproject, stelt. "Het is mooi om de film na 10 of 20 jaar terug te zien. Dan zie je wie er destijds allemaal in hebben gespeeld. En hoe ze er toen uitzagen." Op de filmpremière d.d. 10-7-2015 kwam vrijwel de hele buurtschap kijken (in galakleding, en er was ook een rode loper voor ze uitgelegd), want bijna alle inwoners hebben in de film meegespeeld, "een slordige 400 acteurs en actrices", aldus Omroep Gelderland in hun verslag van de première. Zie ook de videoreportage van de première van de film over Groot Dochteren. Waar een buurtschap groot in kan zijn. Er is een jaar aan de film gewerkt.

Reactie toevoegen