Groote Keeten

Plaats
Badplaats
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Groote Keeten plaatsnaambord [640x480].jpg

Groote Keeten is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Callantsoog. In 1990 over naar gemeente Zijpe, in 2013 over naar gemeente Schagen.

Groote Keeten is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Callantsoog. In 1990 over naar gemeente Zijpe, in 2013 over naar gemeente Schagen.

Groote Keeten

Terug naar boven

Status

- Groote Keeten is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Callantsoog. In 1990 over naar gemeente Zijpe, in 2013 over naar gemeente Schagen.

- De badplaats Groote Keeten heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), maar heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het plaatsje daarom 'in' Callantsoog.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Groôte Keete.

Oudere vermeldingen
1680 herdruk 1745 de Keten, 1810 Groote Keet, 1839-1859 Groote Keeten, 1840 Groote Keete.

Naamsverklaring
Een keet is een eenvoudig houten onderkomen, onder andere ten dienste van polderwerkers en zoutzieders. De toevoeging Groot diende ter onderscheiding van Kleine Keeten (thans verdwenen), ongeveer 7 kilometer noordelijker.(1)

Terug naar boven

Ligging

Groote Keeten ligt N van Callantsoog, Z van Julianadorp en grenst in het W aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Groote Keeten 12 huizen met 68 inwoners. Tegenwoordig heeft de badplaats - naast alle vakantieaccommodaties - ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk is Groote Keeten een buurtje van dijk- en polderwerkers bij het Dubbelduin en de Helmdijk van de Zandpolder, gegroeid rond een inspectiehut van opzichters, de Groote Keet. In 1610 wordt begonnen met de aanleg van de Zanddijk van hier naar Huisduinen, met name om de net ingepolderde Wieringerwaard te beschermen. De breuk tussen het Dubbelduin en de oude Helmdijk (sinds 1300) wordt geheeld, evenals die met de aangrenzende Noordschinkeldijk (doorgebroken tijdens de Allerheiligenvloed van 1570). Ook worden de dijken van de zuidelijke Zanden Jewelpolders hersteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vuurtoren.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanuit Groote Keeten lopen 3 wandelroutes.

- Groote Keeten is tegenwoordig een populaire badplaats, met het breedste strand van Noord-Holland. Het is dan ook een populaire locatie om te vliegeren. In de zomer verveelvoudigt het inwonertal door tijdelijk verblijvende toeristen. De plaats heeft appartementen, een grote camping met overdekt zwembad, een aantal kleine campings en grote en kleinere bungalowparken. Ook in restaurants en terrassen is de plaats goed voorzien. Toch is het een van de rustigste stranden van Noord-Holland. En zelfs op topdagen kun je hier nog een gratis parkeerplek vinden.

- In 2010 is een 5 meter hoge uitkijktoren gebouwd op het voormalige schietterrein, thans natuurgebied Botgat. Vanaf de uitkijktoren kunt u over het duin tot aan zee kijken en heeft u een mooi overzicht over het voormalige schietterrein Botgat, dat nu geleidelijk aan de natuur wordt teruggegeven. Nu bloeien er bijzondere bloemen, zoals rolklaver en rondbladig wintergroen. Verder komen er regelmatig graspiepers uit het gras omhoog vliegen. Ze maken een baltsvlucht in de lucht en laten zich dan als een parasolletje al piepend naar beneden zakken. Er zijn opvallend veel konijnen in dit gebied. En de zeldzame tapuit broedt er in verlaten konijnenholen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Groote Keeten, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Callantsoog en Groote Keeten van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Callantsoog en Groote Keeten houdt zich bezig met: het behartigen van belangen van de inwoners, waaronder het oplossen van knelpunten die de leefbaarheid bedreigen; het onderhouden van contacten met het gemeentelijk apparaat. Het verstrekken van adviezen, gevraagd en ongevraagd, aan het gemeentebestuur, gemeentelijke instellingen en andere instellingen van belang; het bevorderen van inspraakmogelijkheden; het aanmoedigen en handhaven van sociaal-culturele en sportieve activiteiten voor de bewoners van de dorpskernen; bevorderen en coördinatie van sociale en maatschappelijke dienstverlening; handhaving van de huidige ‘bovenwijkse’ voorzieningen en indien nodig uitbreiding hiervan in al haar facetten; voorwaarden en omstandigheden helpen creëren en stimuleren voor recreanten.

- Sport: - Casper Swaerts is in 1961 de oprichter van L.R. en P.C. Callinghe. Casper Swaerts was de instructeur, voorzitter, penningmeester en vooral de grote drijfveer achter de vereniging. Decennialang heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor de vereniging. Casper Swaerts was zelf ook een goede ruiter. Rijvereniging Callinghe is begonnen op de boerderij van Swaerts in Callantsoog, waar hij elke zondagochtend rijles gaf. Later is de rijvereniging verhuisd naar de Rietweg in Groote Keeten, het huidige clubterrein. Casper Swaerts was tot zijn laatste jaren betrokken bij de vereniging. Dagelijks kwam hij even op het clubterrein en bij elke activiteit van de vereniging was hij aanwezig.

Casper Swaerts is op 24 november 2005 overleden. Hij is 85 jaar geworden. Na zijn overlijden heeft hij een geldbedrag nagelaten aan de vereniging, wat de vereniging mag aanwenden voor prijzen voor onderlinge wedstrijden binnen de vereniging. Dit vooral ter stimulering van de eigen ruiters en om hen actief te laten blijven deelnemen aan wedstrijden binnen de vereniging. Ter nagedachtenis aan de oprichter is in 2011 de Casper Swaerts wisseltrofee ingesteld. Er is een wisseltrofee voor de dressuur en een wisseltrofee voor het springen.

Reactie toevoegen