Haarle

Plaats
Dorp
Hellendoorn
Salland
Overijssel

Haarle

Terug naar boven

Status

- Haarle is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hellendoorn.

- Onder het dorp Haarle vallen ook de buurtschap Eekte, een deel van de buurtschap Helhuizen en een deel van de buurtschap Raams.

Terug naar boven

Ligging

Haarle ligt in het W van de gemeente Hellendoorn, ZW van Hellendoorn, W van Nijverdal, W van de Sallandse Heuvelrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Haarle 129 huizen met 686 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instantie en publicatie:

- "Stichting Marke Haarle is opgericht in 1985 en is vanaf dat moment bezig met het verzamelen door aankoop of anderszins, onderzoeken, beheren, registreren, publiceren en tentoonstellen van zaken en gegevens betreffende de geschiedenis van het dorp. Dat beogen we o.a. te bereiken door: het in stand houden en uitbreiden van ons archief; belangstellenden gelegenheid te geven gebruik te maken van het archief; het houden van themavonden die met de geschiedenis en cultuur van het dorp te maken hebben; belangstellenden actief in aanraking te brengen met de geschiedenis van het dorp, bijv. bij tentoonstellingen; publicaties  te verzorgen over de rijke historie van het dorp. Marke Haarle houdt zich aanbevolen om nieuwe materialen te ontvangen die een plaats kunnen krijgen in ons archief: bidprentjes, documenten,foto’s en ander historisch materiaal. Hou je van belangrijke papieren liever zelf het origineel, dan maken we graag een kopie of scan."

- 'Haarle van bezetting naar vrijheid' (samengesteld door Hennie Bouwhuis en Jan Fikken) bevat verhalen in tekst en beeld van 8 inwoners over de periode 1939-1947. Ook het monument aan de Kerkweg wordt besproken. Verder een overzicht van de gevallen slachtoffers en de aangerichte materiële schade. De publicatie is inmiddels uitverkocht en is daarom nu via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haarle heeft 3 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Sükkewottels zorgt er jaarlijks voor dat de inwoners van Haarle gedurende de 5 carnavalsdagen in maart genoeg aan hun trekken komen. Voor wat er dan zoal te doen is zie het Programmaboekje 2019.

- Dutch Masters of MTB (op een zondag in maart) is een monstertocht vanuit Haarle door Overijssel voor echte MTB-bikkels, met een route van 200 km met de mooiste en best beoordeelde singletracks van Overijssel, de pittigste beklimmingen en maar liefst 1400 hoogtemeters.

- Iedere 1e zondag van de bouwvak is het Dieksiepop in Haarle. "Honderden Dieksiepoppers feesten, dansen en breken de tent af. Dieksiepop moet je meemaken!" Aldus de organisatie op haar site. Verder hebben ze zó'n mooi verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van dit festival, dat wij hierin niet willen 'knippen' en het graag integraal citeren: "Toen André en Agnes Besten op een zaterdagochtend in de zomer van 2003 hun huis verlieten, konden zij niet weten dat er die avond een legendarisch feest in hun tuin en woning zou plaatsvinden. De drankjes en benodigdheden werden die middag op het laatste moment geregeld evenals de gasten van die avond. Wat volgde was een uitbundig feest en nog belangrijker: het was het startschot voor Dieksiepop. Toen de nevel de volgende dag was opgetrokken, kwam het besef dat het feestje alleraardigst was en dat het nog wel een keer gevierd mocht worden. De Dieksies en hun medestanders werkten hun ideeën uit tot een plan. En dat plan heette Dieksiepop...

Voor de 1e officiële editie van Dieksiepop werd uitgeweken naar het weiland van boer Herman Willems aan de Haarlerveldweg in Haarle. Herman was op dat moment een fitte veertiger met gevoel voor muziek en mode tegen wie wij enorm opkeken. Tot op de dag van vandaag is het heilige grasland van Herman het terrein van het festival en nog altijd is Herman jaarlijks van de partij. Herman is inmiddels een fruitige vijftiger geworden, maar nog altijd de knapste man van Dieksiepop.

In de beginjaren was het een ruige bedoeling op Dieksiepop. De bands die optraden waren vaak van het ruigere soort en daardoor trok Dieksiepop over het algemeen mensen met een vaal t-shirt voorzien van doodshoofden en andere bloedige prints. Na enkele jaren kwam er steeds meer variatie in de muziek en groeide Dieksiepop elk jaar een beetje. Bij die groei hoorde ook verandering van het programma. Allereerst bleek de zet om DJ set de Kaasverzamelaars enkele jaren geleden te contracteren een gouden zet. Deze twee jongeheren bevielen zo goed dat zij elk jaar uit de kast worden getrokken met hun liefdevolle muziek. Vervolgens bleek de stap om een surprise act op het programma te zetten ook geen verkeerde te zijn. Van Nederlandse polka's van een verre achterneef van Willy Alberti tot aan oude rocknummers vanuit een Cadillac. Het is altijd weer wat anders.

De laatste jaren staan er steeds vaker talentvolle bands op het Dieksiepoppodium in Haarle, die op het punt staan om door te breken in Nederland. Zo stonden Go Back To The Zoo en Handsome Poets op Dieksiepop en was televisiepersoonlijkheid Jeroen van Koningsbrugge met zijn band Zeus bij ons te zien. Dieksiepop groeit op een rustige manier in omvang en inhoudelijk. Nog steeds is het belangrijkste dat iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil. Namelijk feest vieren op zijn manier en toch met elkaar."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2010 is een faunapassage - dat wil zeggen een ecoduct over de N35 en een tunnel onder het spoor - bij Haarle aangelegd. Deze doorgang voor wild verbindt Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug met de natuurgebieden ten noorden van de N35 en de spoorlijn Zwolle-Almelo.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Haarle.

- Onderwijs: - Basisschool Op Weg in Haarle wil een school zijn met kwalitatief hoogstaand onderwijs in een positief werkklimaat. Binnen de jaargroepen bieden ze uitdagende lesstof aan. Ze hebben aandacht voor individuele verschillen. Hierbij richten ze zich o.a. op leerprestaties en gedrag. Samenwerken moet je leren: hulp bieden en geven, leren luisteren naar een ander en de sterke kanten van elkaar benutten met respect voor iedereen. Hun onderwijs past het kind niet aan aan de toekomst, maar biedt het de juiste instrumenten om zich in te toekomst te kunnen handhaven.

- Jeugd en jongeren: - Werkgroep E&T (Events & Trips) Haarle is een initiatief van en voor de Haarlese jeugd. Onder de vleugels van de lokale Jeugdraad organiseert E&T evenementen, tripjes en activiteiten voor de jongeren in het dorp, zoals grootse feesten en filmavonden, en busvervoer naar populaire evenementen. E&T heeft als doel de jeugd samen te brengen en leven in de brouwerij te brengen en houden voor de jeugd in het dorp.

- Muziek: - Drumband Haarle.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Haarle.

- Zorg: - Zorgboerderij Rond-ummer. - Zorgboerderij De Schurinkshoeve.

Reactie toevoegen