Haart (Beugen)

Plaats
Buurtschap
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Haart (Beugen)

Terug naar boven

Status

- Haart is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. Beugens gedeelte: t/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort, per 1-5-1942 over naar gemeente Boxmeer; Oeffelts gedeelte: t/m 1993 gemeente Oeffelt, in 1994 over naar gemeente Boxmeer.

- De buurtschap Haart valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Beugen, deels onder het dorp Oeffelt.

- De buurtschap Haart heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1842 De Haart.

Naamsverklaring
Identiek met haard 'stookplaats', dat bij uitbreiding ook haardstede 'woning met stookplaats' betekent.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Haart ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Viltseweg (het gedeelte rond het kruispunt met de weg Haart en W daarvan), Kruispunt en Hapseweg (de N264; het gedeelte tussen de Kerkenhuisweg en de Scheperstraat (Oeffelt)), rond het zuidelijkste gedeelte van de Kerkenhuisweg (bij de N264), rond de wegen Heiveldsestraat (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Beugen), Graafsedijk (het gedeelte tussen de Hapseweg en de Kwekersweg) en Hapseweg (Beugen), en rond het ZO gedeelte van de Kwekersweg. De buurtschap ligt ZW van het dorp Oeffelt, NW van de dorpen Beugen en Boxmeer, NO van het dorp Rijkevoort en O van de A73.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Haart omvat ca. 90 huizen met ca. 225 inwoners.

Reactie toevoegen