Haelense Broek

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Haelense Broek

Terug naar boven

Status

- Haelense Broek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 2006 gemeente Haelen.

- De buurtschap Haelense Broek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haelen.

- De buurtschap Haelense Broek ligt voor een klein gedeelte binnen de bebouwde kom van het dorp Haelen, maar ligt er zodanig terzijde van, dat lijkt te rechtvaardigen, Haelense Broek als een op zichzelf staande buurtschap op te vatten.

- De buurtschap Haelense Broek heeft geen eigen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Haelense Broek ligt rond de wegen Broekweg, Roermondseweg, Peter Schreursweg (het gedeelte tussen rond de Broekweg en de Roermondseweg), Melenborgweg, Napoleonsweg (de Napoleonsweg die de N273 is; het gedeelte tussen de Galgenbergweg en de spoorwegovergang: beide zijden, en het gedeelte tussen de spoorwegovergang en iets voorbij de Roermondseweg, tot bij huisnummer 125: O zijde), Napoleonsweg (de Napoleonsweg die niet de N273 is; het gedeelte tussen de Galgenbergweg en de spoorwegovergang; Z zijde), Hornerweg (het gedeelte Z van de spoorwegovergang), Koeweg, Jagersweg, Veldrand, Galgenbergweg, Windmolenbosweg, Windmolenven, De Giesel en Geylenbroekweg. Een gedeelte van de buurtschap is bedrijventerrein, en de buurtschap wordt deels doorsneden door de N273, voor een ander gedeelte ligt deze aan de O zijde van de N273. De buurtschap Haelense Broek ligt Z van het dorp Haelen, ZW van het dorp Buggenum, NO van het dorp Horn en in de nabijheid van waar het Lateraalkanaal Linne-Buggenum en de rivier de Maas hun N samenvloeiing hebben, O van de buurtschap.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Haelense Broek (dan: Het Broek) 21 huizen met 107 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen en ca. 80 bedrijfsgebouwen, met ca. 200 inwoners.

Reactie toevoegen