Halfweg (Warfstermolen)

Plaats
Buurtschap
Noardeast-Fryslân
Fryslân

Halfweg (Warfstermolen)

Terug naar boven

Status

- Halfweg is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 2018 gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.

- De buurtschap Halfweg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Warfstermolen.

- Buurtschap Halfweg heeft - vermoedelijk pas sinds 2010 - witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naam is gekozen omdat de nederzetting precies halverwege Burum en Munnikezijl ligt.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Halfweg ligt NNO van Burum, ZW van Munnikezijl, ZO van Warfstermolen, rond de splitsing van de Leegsterweg met de Eeuwe Ennesweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Halfweg omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De hervormde school van Warfstermolen dateerde uit 1903 en bevond zich in buurtschap Halfweg. De school is in 1984 gesloten. - Zo ziet het pand er tegenwoordig uit.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. De Lauwers is opgericht in 1955 en speelt op Sportcomplex 't Meertenûst (Leegsterweg 11), dat ZO van de dorpskern van Warfstermolen in buurtschap Halfweg ligt. De naam is afkomstig van het riviertje de Lauwers, dat in deze omgeving de grens vormt tussen de provincies Fryslân en Groningen. De voetballers en voetbalsters van v.v. de Lauwers komen uit de omliggende dorpen uit beide provincies, zoals Burum, Pieterzijl, Munnekezijl, Warfstermolen, Visvliet en Kollumerpomp. De vereniging heeft seniorenteams, jeugdteams en een damesteam.

Reactie toevoegen