Hank (Wanroij)

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Hank (Wanroij)

Terug naar boven

Status

- Hank is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Wanroij. In 1994 over naar gemeente Sint Anthonis, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

- De buurtschap Hank valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wanroij.

- De buurtschap Hank heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1485 Hanck, 1808 op de Hank.

Naamsverklaring
Is wel verbonden met het in Overijssel en Gelderland voorkomende hank 'doodlopende rivierarm', dat wordt verklaard uit een overdrachtelijk gebruik van hank, Middelnederlands hanke 'heup'. Van een rivierarm ontbreekt echter elk spoor. Als veldnaam komt de naam voor in combinatie met het voorzetsel op. Het kan duiden op iets dat hangt, bij voorbeeld een hek of een aanbouw. Zie ook Hank bij Dussen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hank ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Millseweg (de N602; het gedeelte N van de weg Verlorenhoek; W zijde), 't Muurke, Moorweg (het Z gedeelte van deze weg), Noordstraat (het gedeelte O van de Tipweg en W van de weg De Beeten; N zijde) en De Vlaskuil. De buurtschap ligt gedeeltelijk binnen de bebouwde kom van het dorp Wanroij. De buurtschap Hank ligt direct NW van het dorp Wanroij, Z van het dorp Sint Hubert, ZO van het dorp Mill en ONO van het dorp Wilbertoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hank omvat ca. 70 huizen met ca. 175 inwoners.

Reactie toevoegen