Hansweert

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

RIT_20110710_5380_Hansweert_Zeeland.jpg

Hansweert, straatbeeld, met protestante kerk aan het eind

Hansweert, straatbeeld, met protestante kerk aan het eind

RIT_20110710_5384_Hansweert_Zeeland.jpg

Hansweert, knusse dorpssfeer

Hansweert, knusse dorpssfeer

Hansweert

Terug naar boven

Status

- Hansweert is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1969 gemeente Kruiningen.

- Onder het dorp Hansweert vallen ook de buurtschappen Schorebrug en Vlake.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hansweert ligt aan het Kanaal door Zuid-Beveland en aan het water de Westerschelde en ligt verder W van het dorp Kruiningen, ZW van het dorp Yerseke, Z van het dorp Schore, ZO van de dorpen Biezelinge en Kapelle en N van het dorp Kloosterzande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Hansweert niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de jaren tachtig van de 20e eeuw is Hansweert-Oost, oostelijk van het Kanaal door Zuid-Beveland, geheel afgebroken om plaats te maken voor verbreding van het kanaal. Uitgebreide informatie hierover vind je op de site over Hansweert-Oost.

- Waterschap Scheldestromen staat aan de vooravond van een megaproject. Tussen 2020 en 2023 wordt ruim 5 km dijk versterkt bij Hansweert en Schore. Het project gaat tientallen miljoenen euro's kosten. De dijk voldoet weliswaar aan de oude Waterwet. Dat betekent dat de dijk een storm aankan die eens in de 4000 jaar voorkomt. In de nieuwe Waterwet wordt echter op een andere manier naar de veiligheid van een dijk gekeken. Dan wordt ook gekeken naar de mogelijke gevolgen bij een dijkdoorbraak. Robbert-Jan Lenselink van het waterschap legt uit dat de polder alhier een soort kom is met aan de ene kant het Kanaal door Zuid-Beveland en de andere kant de Westerschelde. Als een dijk doorbreekt, loopt de kom razendsnel vol met water. Daarom moet de dijk hier verstevigd worden. "Hier moet de normering omhoog, de dijk moet nog veiliger worden dan hij nu is." (bron en voor nadere informatie zie: Omroep Zeeland, 22-1-2018)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De RK Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk (Kerklaan 9) dateert uit 1871 en is ontworpen door architect Theo Asseler. Het is een zaalkerk in neoromaanse stijl. Boven de hoofdingang staat de toren met vier geledingen. De kerk beschikt nog over de oorspronkelijke kruiswegstaties. Het eenklaviers orgel is in 1916 gemaakt door orgelbouwer J.M.H. Giesen uit Goes. De kerk valt tegenwoordig onder Parochie Oost-Zuid Beveland.

- Hervormde (PKN) kerk (Dijkstraat 12). De situatie in Hansweert veranderde ingrijpend met de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland en de bouw van de sluizen. Sinds 1866 was het kanaal in bedrijf. De grote werken en de veelheid aan activiteiten trokken veel nieuwe bewoners. In 1868 komt er een rooms-katholieke parochie Hansweert tot stand. In 1878 richt een groepje protestanten een Vereniging tot Evangelisatie op. Al snel telt men een vijfentwintig leden. De evangelisten die de wat woelige bevolking geestelijke bijstand boden, behoorden tot de Nederlandsch-Evangelisch-Protestantsche Vereeniging te Den Haag. Een van hen was A. Veldhuizen, die omstreeks 1884 arriveerde. Hij kon gebruik maken van een evangelisatielokaal aan de Lange Geer, vlak bij de sluizen. Later bouwde men hier de dokterswoning. De evangelist ging boven het lokaal wonen. Hij preekte op zondag twee keer.

De kerk moest al snel worden vergroot, zodat er een tweehonderdvijftig tot driehonderd mensen in konden. In april 1887 werd evangelist Veldhuizen uit de landelijke vereniging gezet, omdat hij naar oordeel van het verenigingsbestuur teveel met de Oud-Gereformeerden optrok. In het evangelisatielokaal kwamen zowel hervormden, gereformeerden als oud-gereformeerden bijeen om te luisteren naar de prediking van de evangelist. Zijn evangelisatiewerk in het dorp zette hij niettemin voort. In 1909 werd besloten een nieuwe kerk met pastorie te bouwen. Aan de Nieuwe Kerkstraat, tegenwoordig de Merwedestraat genaamd, werd daarvoor een perceel bouwgrond aangekocht van herbergier J. van Acker. Het oude evangelisatielokaal werd verkocht. De kerk aan de Merwedestraat werd in 1965 gerestaureerd. In 1988 werden de onderhandelingen gestart met de Hervormde Gemeente Schore en Vlake om tot een gecombineerde gemeente te komen. Als gezamenlijk pastoraal medewerker werd de heer Bergwerff aangesteld. De beide kerkenraden vergaderden sinds 1984 al gezamenlijk. De hervormde gemeenten werden te klein om nog langer zelfstandig te blijven en uiteindelijk vormen beide gemeenten vanaf 1995 de Hervormde Gemeente Hansweert-Schore.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Sluisrock (mei) was er van 2013 t/m 2017. Zowel de bands als de bezoekers waren er zeer over te spreken, maar het festival trok te weinig bezoekers (rond de 200) om uit de kosten te komen, ondanks sponsoring. Daarom heeft de organisatie na editie 2017 moeten besluiten om de stekker eruit te trekken.

- Het Answester Dweilbandfestival (op de laatste zondag van september) is een festival met ca. 15 dweilbands uit het hele land, die ieder 3x optreden op 5 verschillende podia. Verder een braderie, terrassen, rondvaarten over de Westerschelde en veel gezelligheid.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad, maar sinds zomer 2018 heeft ook Hansweert een badstrand, aan de Werfdijk. De klus is uitgevoerd door aannemingsbedrijf Van der Straaten, die voor de helft eigenaar is van de grond onder het strandje. Ten opzichte van NAP is er drie meter zand bij gekomen. Het strandje is 70 meter breed en 10 meter diep. Ook bij hoog water kan er van het strand gebruik worden gemaakt. Voor de veiligheid van de zwemmers ligt er een ballenlijn in het water. Verder heeft de aannemer een houten vlonder aangelegd om  het strandje beter toegankelijk te maken. Er is geen trap gemaakt. Dat wordt vermoedelijk t.z.t. met de dijkversterking meegenomen.

- Sinds 2005 is er in de maanden juli en augustus een vaarverbinding met Zeeuws-Vlaanderen, middels het toeristische voet- en fietsveer de Atol (Hansweert-Perkpolder v.v.). In 2011 waren er problemen omdat de haven van Perkpolder geleidelijk aan het dichtslibben was, maar Rijkswaterstaat heeft in 2012 gebaggerd waardoor de haven er weer even tegen kan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hansweert (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Scheldegalm is een actieve muziekvereniging in het hart van de Hansweertse samenleving. De vereniging bestaat uit een harmonie, een drumband en een dweilband. Zij verzorgt zelf de opleidingen voor zowel blaasinstrumenten als slagwerk. Daarvoor beschikt de vereniging over vakkundige docenten. Scheldegalm gaat met zijn tijd mee en dat kan ook niet anders; de geschiedenis van de muziekvereniging reikt al 130 jaar terug. En dat is best een prestatie in zo’n kleine gemeenschap als Hansweert. Bij de vereniging spelen muzikanten van alle leeftijden. Er is zelfs een jeugdorkest. De muziekvereniging heeft haar eigen oefenlocatie aan de Boomdijk. Voor dit verenigingsgebouw ligt de muziektuin, waar op zomerse avonden soms concerten ten gehore worden gebracht.

Reactie toevoegen