Hardenbergerveld

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Hardenbergerveld

Terug naar boven

Status

- Hardenbergerveld is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg.

- De buurtschap Hardenbergerveld heeft, in tegensteling tot de omliggende buurtschappen, geen eigen postcode en postale plaatsnaam in het postcodeboek. Voor de postadressen is de buurtschap daarom verdeeld over de omliggende plaatsen Bruchterveld, Hoogenweg en Venebrugge.

- De buurtschap Hardenbergerveld heeft geen plaatsnaamborden.

- Hardenbergerveld komt niet als plaatsnaam, en zelfs ook niet als streeknaam (zie Naam) voor in de Topografische atlas Overijssel(1). De plaatsnaam wordt wél vermeld op Google Maps (zie hierboven).

- Je woont niet 'in' maar 'op' het Hardenbergerveld.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Vroeger was dit kennelijk een heidegebied, want een oude naam voor dit gebied is Hardenbergerheide.

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar de ligging in het gelijknamige streekje: het Hardenbergerveld.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hardenbergerveld ligt ZO van Hardenberg, met name rond de Hardenbergerveldweg en de Emtenbroekerdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Tegenwoordig omvat de buurtschap Hardenbergerveld nog slechts een 20-tal panden met ca. 50 inwoners. Tot voor kort was de buurtschap groter, maar een aantal panden met hun inwoners moest wijken voor het recent aangelegde bedrijventerrein Broeklanden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Dit gebied is in de geschiedenisboeken bekend vanwege de Slag op de Hardenbergerheide, die hier op 17 juni 1580 heeft plaatsgevonden. Dit was een veldslag tussen Spaanse troepen (de Spanjaarden hadden het in die jaren in een deel van ons land voor het zeggen) en Staatse troepen. De strijd viel uit in het voordeel van de Spaansen. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 zijn 5 bruggen in kanaal Almelo-De Haandrik vervangen, als onderdeel van de werkzaamheden om het kanaal geschikt te maken voor schepen tot 700 ton. De nieuwe brug in de Emtenbroekerdijk heeft daarbij de naam Brug Hardenbergerveld gekregen.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en artikelen betreffende Hardenbergerveld, uit de collectie van Historische Vereniging Hardenberg.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - De resterende inwoners van de buurtschap vormen nog altijd een hechte groep, waardoor Plaatselijk Belang (PB) Hardenbergerveld niet alleen de schakel vormt tussen inwoners en de gemeente Hardenberg, maar tevens een rol vervult als buurtvereniging.

- Buurthuis: - Buurthuis 't Proathuus.

- Sport: - Buurtschap Hardenbergerveld is te klein voor een eigen verenigingsleven (naast PB dan natuurlijk). Bij speciale gelegenheden wordt er ad hoc een voetbalteam of een volleybalteam samengesteld.

Reactie toevoegen