Havendorp

Plaats
Verdwenen plaats(naam)
Vlissingen
Walcheren
Zeeland

Havendorp met plaatsnaambord (Kopie).jpg

Havendorp, in de gem. Vlissingen, was als nooddorp van 1946 t/m 1963 een 'dorp in de stad'

Havendorp, in de gem. Vlissingen, was als nooddorp van 1946 t/m 1963 een 'dorp in de stad'

Havendorp café De Boei (Kopie).jpg

Havendorp had, op een school na, veel voorzieningen op eigen terrein. Op de foto Café De Boei.

Havendorp had, op een school na, veel voorzieningen op eigen terrein. Op de foto Café De Boei.

havendorp_een_geslaagd_experiment_pzc_25-1-1947.jpg

De PZC doet d.d. 25-1-1947 verslag van het welbevinden van de bewoners van het een jaar ervoor aangelegde Havendorp, een 'dorp in de stad' Vlissingen. Over het algemeen zijn de mensen er heel blij mee. Ze hebben slechts enkele kritiekpuntjes.

De PZC doet d.d. 25-1-1947 verslag van het welbevinden van de bewoners van het een jaar ervoor aangelegde Havendorp, een 'dorp in de stad' Vlissingen. Over het algemeen zijn de mensen er heel blij mee. Ze hebben slechts enkele kritiekpuntjes.

havendorp_kaart_anno_ca._1960.jpg

Kaart van Vlissingen e.o. anno ca. 1960. Wijk/dorp Havendorp lag direct N van de Buitenhaven, zoals hier goed is te zien. In 1963 is de wijk afgebroken. Ter plekke herinnert niets er meer aan. (© Kadaster)

Kaart van Vlissingen e.o. anno ca. 1960. Wijk/dorp Havendorp lag direct N van de Buitenhaven, zoals hier goed is te zien. In 1963 is de wijk afgebroken. Ter plekke herinnert niets er meer aan. (© Kadaster)

Havendorp

Terug naar boven

Status

Havendorp was een wijk of ´dorp in de stad´ in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Vlissingen.

Terug naar boven

Ligging

Havendorp lag aan de noordkant van de Buitenhaven van Vlissingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Havendorp omvatte 389 huizen, waarvan 330 van steen en 59 van hout.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vlissingen is gedurende de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavend door bombardementen, de inundatie en de gevechten tijdens de bevrijding. Na de oorlog ontstaat dan ook een forse woningnood. De in oktober 1945 opgerichte Stichting Noodwoningen Vlissingen heeft als doel de bestaande en uitgeweken inwoners zo snel als mogelijk een tijdelijke huisvesting te bieden. Op diverse plekken in de stad worden middels noodwoningen ca. 200 gezinnen aan tijdelijke woonruimte geholpen. Maar er is voor nóg enkele honderden gezinnen woonruimte nodig.

Zo ontstaat in 1946 aan de noordkant van de Buitenhaven het Havendorp, een complete woonwijk met 389 woningen, een politie- en brandweerpost en 10 noodwinkels voor de bakker, slager, kruidenier etc. Verder een gebouwtje genaamd ‘De Zonnebloem’ waarin naast filmvoorstellingen, bruiloften en partijen e.d. ook kerkdiensten worden gehouden. Alleen in een school is niet voorzien. Je zou de nederzetting als ´dorp in de stad´ kunnen beschouwen. Zeker in de beginperiode is er sprake van een hechte sociale gemeenschap. De door de bewoners opgerichte Vereniging Havendorps Belang probeert in samenspraak met Stichting Noodwoningen Vlissingen kleine en grote problemen op te lossen. Door een toenemende last van ratten en muizen wees men bijvoorbeeld een verzoek van enkele bewoners voor het houden van kippen, konijnen en duiven categorisch af.

Het Commissariaat Ambonezenzorg (CAZ) krijgt in juli 1954 de beschikking over een aantal van deze noodwoningen aan de Westerhavenweg. Woonoord Havendorp krijgt in de CAZ-administratie de aanduiding Vlissingen I en zou tot november 1962 dienst blijven doen. In 1963 wordt Vlissingen I gesloten en afgebroken. Van het kamp en ook van de overige noodwoningen is niets meer over. De bewoners zijn grotendeels verhuisd naar elders in Vlissingen en naar Oost-Souburg. Op de plek van deze voormalige wijk is tegenwoordig een zand- en grindverwerkend bedrijf gevestigd.

Om de herinnering aan de vroegere wijk levend te houden, heeft Dicky Wattimena zijn in november 2018 geopende restaurant 'Havendorp' genoemd. Hij was op dat moment 55 jaar, en heeft de wijk dus nét niet meer zelf meegemaakt. Maar zijn ouders hebben er wel gewoond. Zijn restaurant is gevestigd in de vroegere stationsrestauratie van station Vlissingen, op een steenworp afstand van de vroegere wijk. Een Moluks restaurant was er in Zeeland nog niet. Kennelijk een gat in de markt, want in een week tijd kreeg hij via crowdfunding van 153 grotere en kleinere privé-investeerders de financiering voor elkaar. Vervolgens heeft hij in 6 weken tijd het restaurant gerealiseed. Op 19 november 2018 heeft burgemeester Bas van den Tillaar het feestelijk geopend. Restaurant Havendorp wordt tevens een muziekpodium, voor de andere passie van Wattimena. Hij lanceerde in november 2018 meteen een nieuwe muziekprijs: de Havendorptrofee. Als eerste heeft de winnaar van The Voice of Holland Senior 2018, Jimi Bellmartin, er opgetreden. Zie ook deze videoreportage over het restaurant.

- Nadere informatie over Havendorp in de Canon van Vlissingen, met ook nog enkele afbeeldingen die deels niet in het fotoalbum hieronder te vinden zijn.

- Informatie over het toenmalige café De Boei in Havendorp.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoalbum met ca. 80 foto's van Havendorp.

Reacties

(10)

Ik heb hier gewoond, maar kan me er niet veel meer van herinneren. Van 1954 tot 1958.

Hier ben ik geboren, in 1949. Maar ik herinner me hier niets meer van. Ben later verhuisd naar de Adriaan Verdoelstraat. Toch wel trots een Zeeuw te zijn, ook al woon ik al lang in het verre Amsterdam.

Ik heb er in 1956 gewoond, en ben zo blij dat ik foto's zie van Havendorp. Ik herken nog veel dingen, en leefde er ondanks de armoede met veel plezier, en denk er nog vaak aan terug.

En ik ben blij dat ik u hier blij mee heb kunnen maken. Er blijken dus nog best veel teksten en foto's van Havendorp te zijn, maar die waren niet altijd even makkelijk op het internet te vinden. Dankzij deze pagina hierboven staat alles nu op een rijtje bij elkaar, en kun je zo aanklikken wat er aan tekst en beeld elders op het internet nog over te vinden is.

Ik heb ruim 5 fantastische jeugdjaren (lagere schooltijd) gehad in Havendorp: april 1955 tot dec. 1960. Zomaar 'n greep: hutjes bouwen, bunkerspelen, salamanders vangen, blikkenbussen, tollen, oud ijzer zoeken, stripboekjes "Akim" en "Jezab" kopen in de Ankerstraat, de speeltuin, dagelijks met de schoolbus... van te voren hoorde je 'n enorme zware scheepstoeter... zien kon je 'm nog niet maar je wist 't zeker: er komt een groot schip binnen! Dan rende je de dijk op... 'n onvergetelijke belevenis om (bijvoorbeeld) de "Oranje" te zien binnenkomen, getrokken door 2 of 3 sleepboten. De slepers voeren zo dicht langs de dijk (hoog water) dat je als het ware zo vanaf de dijk op zo'n sleper kon overstappen! Spannend! Wij hebben gewoond in de Schoenerstraat, 2e Kabelstraat en tenslotte in de 3e Maststraat (achter de dijk). Jammer dat er geen foto's in omloop zijn van Havendorp toen het nog volledig intact was en volop werd bewoond. Althans, ik heb ze niet maar zou graag wat foto's ervan willen hebben.

Dank voor het delen van uw herinneringen. Dat moet inderdaad een paradijsje voor kinderen zijn geweest als ik het zo lees. Onder het kopje Beeld hierboven vindt u een link naar een fotoalbum met ca. 80 foto's van toen.

Door Frans van de Pavoordt:
Mijn vader werkte als kelner op de trein, op de lijn Amsterdam - Vlissingen. We woonden in Rotterdam. In augustus 1957 zijn we naar het Havendorp verhuisd, 3e Boegstraat 438. Wij hadden als enige in het dorp Televisie. Iedere woensdag en zaterdagmiddag kwamen de buurtkinderen TV kijken. Achter ons woonde de familie Stouthamer en iets verderop tante Pietje. Ik zat in Vlissingen op school waar we met schoolbussen naartoe gingen. Ons verblijf in Vlissingen was van korte duur. In januari 1958 gingen we al weer terug naar Rotterdam. Ik denk nog altijd met veel plezier terug aan deze korte periode in het Havendorp

Ik ben in het Havendorp geboren 23 oktober 1947
Willy (Wim Nieuwburg)

L.s., Prachtige website! Ik heb er ook gewoond (vanaf 1948) en ben er op school geweest. Het enige wat ik mis is het Postkantoortje, Mijn ouders runden dat namelijk. Iemand ook die herinnering??

Beste Gr. Rob G

Ik ben geboren op het Havendorp, wij woonden op de Bunkerweg 228, mijn ouders kwamen daar wonen in februari 1950 en hebben daar hun fijnste tijd doorgebracht, het was daar zo gezellig. In 1956 zijn we verhuisd naar Rotterdam, want mijn vader had geen werk meer in Vlissingen. Hij heeft de Pzem helpen bouwen en heeft in de wederopbouw van Walcheren gezeten! Ik kan genieten als ik weer iets voorbij zie komen van het Havendorp!

Reactie toevoegen