Heeten

Plaats
Dorp
Raalte
Salland
Overijssel

Heeten

Terug naar boven

Status

- Heeten is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Raalte.

- Onder het dorp Heeten vallen ook de buurtschappen De Hooge Wegen en Schoonheten (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heeten ligt O van de dorpen Wesepe, Boskamp en Olst, ZO van de dorpen Broekland, Boerhaar en Wijhe, ZZO van het dorp Heino, Z van het dorp Raalte, ZZW van de dorpen Mariënheem en Lemelerveld, ZW van de dorpen Haarle, Hellendoorn en Luttenberg, WZW van het dorp Nijverdal, WNW van het dorp Nieuw-Heeten, NW van de dorpen Okkenbroek en Holten, N van het dorp Bathmen, NNO van het dorp Lettele en NO van de dorpen Colmschate, Schalkhaar en Diepenveen en de stad Deventer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Heeten 195 huizen met 1.199 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij volgende instantie en site:

- Werkgroep Historisch Heeten heeft als doelstelling het verzamelen, archiveren en bewerken van historisch materiaal betreffende de voormalige marke Heeten en van zowel historisch als recent materiaal van het dorp. Zij werkt geheel zelfstandig maar is onderdeel van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. De Werkgroep beheert ook het Dorpsarchief. Dit is gevestigd in de koffiecorner van de Stevenskamp (Stevenskamp 1). Het archief is elke 1e vrijdag van de maand geopend van 18.00 tot 20.00 uur. Het Dorpsarchief is openbaar en dus vrij toegankelijk. Indien gewenst wordt toelichting gegeven en kunnen tegen vergoeding kopieën of scans worden gemaakt van de aanwezige materialen. De werkgroep beschikt ook over een uitgebreide bibliotheek met boeken over de regionale geschiedenis, die door diverse personen geschonken zijn. Onder bepaalde voorwaarden kunnen deze ook worden uitgeleend.

Werkgroep Historisch Heeten verzamelt zo veel mogelijk materiaal uit het dorp om een gedegen overzicht te krijgen van de historie. Als je iets geschikts denkt te hebben, kun je dit tijdens de openstelling van het archief inbrengen, maar ze kunnen na een telefoontje ook contact met je opnemen om je thuis te bezoeken. Welke materialen zijn welkom? Denk met name aan oude foto’s van het dorp, schoolfoto’s, kiekjes van vroegere bewoners, van boerderijen en winkelbestand, van dorpsactiviteiten en festiviteiten, bidprentjes, oude documenten en aktes, notulen en andere gegevens van verenigingen, boekjes over Heeten of waarin het dorp vermeld staat e.d.

Overigens is vanuit de Historische Vereniging Raalte en Omstreken een werkgroep van start gegaan met als doel het verrichten van onderzoek naar de historie van boerderijen in de voormalige marke Heeten. De gegevens van de oude erven en katersteden zullen t.z.t., geïllustreerd met fotomateriaal, in boekvorm verschijnen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heeten heeft 28 rijksmonumenten.

- Heeten heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Heeten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Treffers Heeten is een vereniging die door het jaar heen allerlei evenementen en activiteiten organiseert.

- Treffers Weidefeest (weekend in april).

- Kermis (gedurende 5 dagen in juni).

- Dorpsfeest Ponyweek (laatste week van september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2012 is een nieuw zelfbedienings-kabelpontje bij Heeten in gebruik genomen. Door dit pontje is er een goede verbinding ontstaan tussen het jaagpad aan de oostkant van het Overijssels Kanaal met het Schot Beumerpad dat aan de westkant is gelegen.

- Zwembad De Oase is aangelegd in 1970. Er is een onverwarmd familiebassin van 1,4 meter diep met een oppervlakte van 360 m2 (12x30). Daarnaast is er een peuter/kleuterbad. De zonneweide is ruim 3000 m2 groot. Verder is er een 30 meter lange glijbaan. Vanaf medio 2018 wordt het zwembad gerenoveerd; het grote bad wordt vervangen door een energieneutraal nieuw bad en ook verder worden er duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt de zuivering vernieuwd, met minder chloorverbruik tot gevolg. De totale renovatie kost ca. 250.000 euro. Dankzij de gulheid van de inwoners van Heeten bij inzamelingsacties in 2017, onder de titel "Wij zwemmen niet in het geld, vandaar dat er bij u wordt aangebeld", kan het zwembad definitief behouden blijven, en is in de voorheen nog ontbrekende 45.000 euro nu ook voorzien. Tijdens de collectes lieten de inwoners weten het zwembad graag te willen behouden.

- Winkelen in Heeten is een initiatief van de Heetense Ondernemers Vereniging (HOV). Middels deze website kun je snel een bedrijf vinden, contact leggen en de weg er naar toe vinden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heeten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Heeten op nieuwssite Salland Centraal.

- Dorpshuis: - Kulturhus Trefpunt is het dorpshuis van Heeten waar dagelijks diverse activiteiten plaatsvinden "voor Heetenaren, door Heetenaren". Het staat aan de rand van het centraal gelegen dorpsplein en het biedt een scala aan mogelijkheden. Het wordt gerund door een grote groep gemotiveerde vrijwilligers, samen met Stichting Trefpunt en een beheerder.

- Onderwijs: - Basisschool St. Bernadette. Door hun wijze van omgaan met kinderen, beogen ze de kinderen zelfstandigheid, creativiteit en kritisch denken bij te brengen. Ze vinden dat kinderen hun eigen mogelijkheden moeten kunnen ontplooien, en willen zoveel mogelijk rekening houden met de mogelijkheden van het kind. Ze vinden het belangrijk dat kinderen leren openstaan voor de waarden en normen van anderen. Respect kunnen opbrengen voor anderen. Daarom zijn ze alert op discriminatie en pesten. Ze vinden het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan en er veel leren.

De Bernadetteschool is een katholieke school. Hun geloof beogen ze inspiratiebron te laten zijn bij hun werken met kinderen. De waarden en normen die daaruit voortkomen zijn natuurlijk niet uniek voor de school. Wel beogen zij hun katholiek-zijn serieus inhoud te geven door o.a.: het houden van een dagopening in iedere groep aan het begin van de dag; de catecheselessen, vieringen rond kerkelijke feesten; de band met de parochie en de voorbereiding op Eerste Communie en Vormsel. Omdat er in Heeten maar één basisschool is, staat de school ook open voor kinderen met een andere geloofsopvatting en niet-kerkelijken (ongeveer 10% ).

- Muziek: - Fanfare St. Caecilia.

- Sport: - s.v. Heeten (voetbal). - Tennisvereniging.

- Zorg: - Zorgboerderij Beumershoek. - In 2007 zijn aan de Johannalaan zelfstandige appartementen gerealiseerd in een bestaande villa, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De locatie wordt beheerd door de in NAH gespecialiseerde organisatie Op Pad, die valt onder zorginstelling Zozijn.

Reactie toevoegen