Heidenhoek

Plaats
Buurtschap
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

heidenhoek_buurtvereniging_75_jaar_2019.jpg

In buurtschap Heidenhoek vieren ze in 2019 het 75-jarig bestaan van de Buurtvereniging.

In buurtschap Heidenhoek vieren ze in 2019 het 75-jarig bestaan van de Buurtvereniging.

Heidenhoek

Terug naar boven

Status

- Heidenhoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Zelhem.

- De buurtschap Heidenhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zelhem.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Heijenhoek, 1495 Heydenheurne.

Naamsverklaring
Gelegen nabij Heidekant. Samenstelling van heide en hoek 'scherpe bocht'. Heurne in de oude vormen is een synoniem van hoek.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heidenhoek ligt Z van Zelhem en grenst in het Z aan de gemeente Doetinchem (buurtschap IJzevoorde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Heidenhoek 45 huizen met 279 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Heidenhoek is ontstaan temidden van een aantal boerenbedrijven. Deze boerderijen zijn er nu nog. Op oude kaarten staan ze aangegeven als Tikking, Lebbink, Tenck, Garvelink, Jolink, Wissink, Wolschot, de Loma en Bruggink. In de jaren twintig van de vorige eeuw maalde een windmolen het koren. Later ontwikkelde Boeijink zich tot een verwerkend bedrijf voor veevoer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Buurtfeest (weekend eind juni, in 2019 voor de 75e keer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute Zandwegroute Heidenhoek voert je vanaf de rand van Zelhem naar het buitengebied. De route loopt grotendeels over lange zandwegen, die uniek zijn voor dit gebied. De totale route is circa negen kilometer lang, maar routeverkorting onderweg is mogelijk. Onderweg kom je circa 500 meter geasfalteerde weg tegen en een klinkerweg, maar de rest is allemaal zandwegen. Onderweg reis je terug in de tijd naar de jaren vijftig van de vorige eeuw en zie je sporen uit het verleden. Je kunt lezen over en kijken naar foto’s van bewoners en voormalige bewoners en beleeft hoe het hier was net voor, gedurende en na de Tweede Wereldoorlog. Hopelijk krijg je door deze mooie fotoreportage avn Geert Wevers van deze wandelroute nog meer inspiratie om hem ook eens te gaan lopen.

- Naast de hoofdzakelijk verspreide bebouwing in de buurtschap, bevindt zich langs de Heidenhoekweg een kleine kern bestaande uit een rij arbeidershuisjes, een voormalig mengvoederbedrijf en een oud zondagsschooltje. Buurtschap Heidenhoek herbergt het ouderwetse kleinschalige landschap van kleine boeren, doorkruist door zandwegen. Deze zandwegen hebben bonte bermen en er zijn kleine bosjes, poelen, de waterloop Heidenhoekse Vloed en een voormalig zondagsschooltje te zien. Je ervaart de vergankelijkheid van de lokale nijverheid. Het landschap in de buurtschap bestaat uit dekzandreliëf met dekzandruggen en -kopjes. Het kent een afwisseling van cultuurland: weilanden en bolle akkers. Hiertussen liggen bosjes, houtsingels en andere natuurelementen.

In de Heidenhoek bevindt zich nog een oude lijkweg, de Barinkweg. Oorspronkelijk liep deze weg vanuit de buurtschap tot aan de begraafplaats bij de kerk in Zelhem. In de tweede helft van de 20e eeuw is het gedeelte in het dorp Zelhem door dorpsuitbreiding verdwenen.

De verharde Heidenhoekweg slingert als een holle weg tussen hogergelegen akkers. Het gebied kent verder een uitgestrekt netwerk van zandwegen. Je kunt hier vele kilometers over zandwegen wandelen zonder een asfaltweg tegen te komen. De omvang van dit zandwegenpatroon is uniek voor een intensief gebruikt en bewoond agrarisch cultuurlandschap in de Achterhoek. Stichting Achterhoek weer Mooi heeft in 2010 het afwisselende landschap in deze buurtschap het predikaat 'landschapsmonument' verleend, vanwege de vele zandwegen in het gebied. "Dat is ook zo bij bijvoorbeeld het Hengelse Zand, maar in Heidenhoek wordt ook gewoond en geboerd", aldus André Kaminski van de stichting. "Het is daarom heel bijzonder dat hier de zandpaden behouden zijn gebleven."

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van buurtschap Heidenhoek.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de Zelhemse buurtschap Heidenhoek.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Heidenhoek is opgericht in 1945.

- Muziek: - Het volkslied van de Heidenhoek is in 1945 gecomponeerd.

Reactie toevoegen