Hernen

Plaats
Dorp
Wijchen
Land van Maas en Waal
Gelderland

hernen_dorpshuis_de_mijlpaal.jpg

Het dorp Hernen deelt veel voorzieningen met het piepkleine buurdorp Leur. Dat geldt bijvoorbeeld voor dorpshuis De Mijlpaal.

Het dorp Hernen deelt veel voorzieningen met het piepkleine buurdorp Leur. Dat geldt bijvoorbeeld voor dorpshuis De Mijlpaal.

Hernen. (4).jpg

Kasteel Hernen in het gelijknamige dorp

Kasteel Hernen in het gelijknamige dorp

Hernen. (5).jpg

Hernen, met in de verte het kasteel

Hernen, met in de verte het kasteel

hernen_1.jpg

Hernen hebben we bereikt

Hernen hebben we bereikt

hernen._2.jpg

Hernen, een mooi, ruim en landelijk dorp

Hernen, een mooi, ruim en landelijk dorp

hernen._3.jpg

Dorpsgezicht van Hernen, met de Sint Jodocuskerk

Dorpsgezicht van Hernen, met de Sint Jodocuskerk

Hernen

Terug naar boven

Status

- Hernen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente Wijchen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 over naar gemeente Bergharen, in 1984 over naar gemeente Wijchen.

- Het dorp Bergharen en de kleinere buurdorpen Hernen en Leur hebben veel samenwerkingsverbanden en delen veel gezamenlijke faciliteiten. Je zou ze daarom gezamenlijk als een 'drielingdorp' kunnen beschouwen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1214? Harnen, 1263 Herne, 1265 Hirnin, 1294-1295 Herne(n).

Naamsverklaring
Misschien ontstaan uit het Germaanse haranja-* 'steenachtige plaats' bij hara-* 'steen'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Hernen ligt NW van Wijchen. De dorpskern grenst in het O aan de A50. Een stuk buitengebied van het dorp ligt ook nog O van de A50, dus deze snelweg doorkruist niet de dorpskern maar wel het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hernen 77 huizen met 450 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 850 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Hernen (even naar onderen scrollen tot je bij dit dorp bent of met ctrl-F zoeken op deze plaatsnaam).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Hernen - Leur (2009).

- De film Blauwbaard is in 2016 deels opgenomen op en rond Kasteel Hernen, met veel lokale figuranten. Het is geen low-budget film maar een no-budget film, wat betekent dat bijv. de acteurs niet betaald krijgen. Zelfs de catering is gesponsord door de lokale bakker. In 2017 is de film in de bioscopen geweest. Het is ook een van de drie kastelen waar destijds de televisieserie Floris is opgenomen (informatie over televisieserie Floris).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hernen heeft 11 rijksmonumenten.

- Hernen heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- De RK St. Jucoduskerk uit 1893 behoort volgens de site van de geloofsgemeenschap (zie de link hierna) tot de top-10 van monumentale kerken in Gelderland. Opmerkelijk is dat deze parochie is ontstaan uit de parochie - van het tegenwoordig beduidend kleinere dorp - Leur. In 1389 wordt de parochie Hernen opgericht. De bestaande kapel krijgt dan alle rechten van een parochie. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en gaan de RK inwoners van Leur in Hernen naar de kerk. Website van de Judocuskerk.

- Kasteel Hernen is schilderachtig gelegen in het Land van Maas en Waal. Deze kloeke burcht behoort tot de belangrijkste voorbeelden van verdedigbare huizen in ons land. Van binnen zijn de middeleeuwen nog indringend aanwezig met de voor Nederland unieke overdekte weergangen. Het kasteel is sinds de 17e eeuw nauwelijks bewoond geweest. Aan het uiterlijk is al die tijd weinig veranderd, waardoor het kasteel nog een sterk oorspronkelijk karakter heeft.

In 2010 is een revitaliseringsproject rond het kasteel uitgevoerd. Het betreft zowel landschappelijke, cultuurhistorische als recreatieve verbeteringen voor het kasteel en omgeving. Het aanzicht van het kasteel is verfraaid door het versmallen van de oprijlaan, de aanleg van een grasveld en beplanting bij het kasteel. Rond het kasteel is een wandelpad aangelegd, dat ook geschikt is voor rolstoelen, rollators en scootmobielen. Om de zichtbaarheid van het kasteel te vergroten is een aantal bomen in de directe omgeving geveld. De gracht, de watergangen en het Grand Canal zijn uitgebaggerd. Het kerkenpad is geaccentueerd door de aanplant van een heg. Ook zijn het voegwerk, de ezelsrug van de kasteeltuinmuur en de entree van de Kasteellaan hersteld. En er zijn anno 2015 ideeën om de donjon van het kasteel te herbouwen. Maar nog geen concrete plannen. Zie hier nog een artikel m.b.t. de herbouw-ideeën van de donjon. Zie verder ook geschiedenis en beschrijving Kasteel Hernen.

Van groot belang voor de bouwgeschiedenis van Kasteel Hernen zijn de veldovens. Deze liggen ongeveer 600 meter ten noordoosten van de burcht. In 2002 vonden archeologen de resten van de ovens. Deze overblijfselen dateren van omstreeks 1400 en zijn aangelegd voor de productie van de vele duizenden bakstenen die nodig waren voor de bouw van het kasteel. Het was toen gebruikelijk dat de bouwstenen ter plaatse werden vervaardigd. De klei werd lokaal gedolven en gebakken in de overdekte ovens. Zoals deze video laat zien, kwam het goed uit dat de stenen voor de bouw niet ver vervoerd hoefden te worden... (bron: MijnGelderland.nl)

- Hernense Molen.

- Gevelstenen in Hernen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De MTB Stuifduinentocht (op een zondag in februari), georganiseerd door de lokale TWC De HerBerg, voert je door het prachtige Stuifduinengebied van Bergharen, Hernen en Leur.

- De jaarlijkse Tuinmarkt Kasteel Hernen (op een zaterdag begin juni) is er sinds 1992 en is ‘een groene markt voor de echte tuinliefhebber’. Ca. 40 kwekers met hun unieke collecties zijn aanwezig, waaronder jaarlijks een aantal nieuwe. Bezoekers kunnen tot rust komen met koffie, thee, taart en broodjes onder de bomen voor het kasteel of wegdromen op het populaire aardbeien-prosecco terras in de idyllische kasteeltuin. De Keramiektuin aan de Dorpsstraat en de Kasteeltuin zijn tijdens de markt opengesteld. Ook is er gelegenheid het kasteel te bezoeken, een bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. De Tuinmarkt wordt georganiseerd door een groep enthousiaste vrijwilligers. De eventuele opbrengsten zijn bestemd voor een goed doel. De realisatie van dit groene evenement is mogelijk dankzij de steun van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

- Hernense Stratenloop (op een zaterdag in juni).

- De Hernense Stratenmarkt (op een zondag in juni) is ca. 1,5 km lang en biedt een grote diversiteit in aanbod. Verder zijn er ook diverse optredens en evenementen omheen waaronder live muziek.

- Kindervakantiedorp Hernen-Leur (augustus).

- Kasteel Hernen trekt anno 2017 jaarlijks ca. 18.000 bezoekers. Het management ziet wel kansen om dat nog verder te verhogen. Daarom wordt er meer ingezet op evenementen en activiteiten. Een van de nieuwe evenementen in dat kader is het Middeleeuws Festijn op 20 en 21 oktober, dat ca. 2.000 bezoekers beoogt te trekken. Naar schatting is er plek voor ca. 200 deelnemers, met name middeleeuwse ambachtsgroepen en riddergroepen. Verder zien ze mogelijkheden voor een markt en roofvogeldemonstraties.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Heerlijkheid Hernen (4 km).

- Wandel- en fietsroutes rond Hernen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Hernen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Bergharen en de buurdorpen Hernen en Leur.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Mijlpaal is er ook voor buurdorp Leur.

- Onderwijs: - En dat geldt ook voor Basisschool Heilig Hart, die ook onderdak biedt aan Peuterspeelzaal Brabbelhuisje.

- Sport: - Volleybalvereniging Hurry Up. - De in 1999 opgerichte v.v. UHC is de voetbalvereniging van de dorpen Bergharen, Hernen en Leur. - Tennisvereniging LTV Harava is opgericht in 1962 en aangesloten bij de KNLTB. Het aantal leden varieert door de jaren heen tussen de 150 en 200. Zij zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Bergharen, Hernen, Leur en Wijchen. Harava organiseert diverse toernooien, die zijn onderverdeeld in interne toernooien en open toernooien. Open toernooien zijn toernooien waar ook tennissers van buiten de vereniging zich voor kunnen inschrijven. Verder kent de vereniging een clubochtend en een clubavond voor senioren. De club beschikt over een prima accommodatie in een landelijke omgeving op Sportpark Schaarweide. De accommodatie bestaat uit vier kunstgrasbanen met ledverlichting en een modern clubhuis met een zonnig terras waar het gezellig toeven is.

- Genealogie: - Doop-, Trouw- en Begraafregisters Hernen 17e eeuw tot 1810.

Reactie toevoegen