Herveld

Plaats
Dorp
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

Herveld

Terug naar boven

Status

- Herveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 2000 gemeente Valburg.

- Het dorp is onderscheiden in de kernen Herveld-Noord en Herveld-Zuid.

- Het dorp werkt op veel gebieden samen met het kleinere buurdorp Andelst. De kernen zijn ook aan elkaar gegroeid en ze delen ook veel voorieningen en verenigingen. Er wordt dan ook vaak gesproken van Herveld-Andelst als de facto tweelingdorp (bijvoorbeeld in namen van verenigingen en evenementen). Formeel, d.w.z. bijv. voor de postadressen en de plaatsnaamborden, zijn het nog wel aparte dorpen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
996 kopie 1480 Heruelt, 1129 kopie 1480 Heruelt, 1395-1396 Hervelt, 1665 Hevelt, 1841 Hervelt.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse her 'heer, leger' en uelt = veld 'open vlakte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Herveld ligt grotendeels NW en W van de A50, W en ZW van het Knooppunt Valburg en Z van de A15. Verder ligt het dorp Z van het dorp Heteren, W van de dorpen Valburg en Elst, NW van de dorpen Slijk-Ewijk en Oosterhout, nabij de N oever van de rivier de Waal, NNW van het dorp Beuningen, N van het dorp Ewijk, NO van de dorpen Winssen en Deest, O van het dorp Dodewaard, ZO van het dorp Zetten en ZZO van het dorp Randwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Herveld 134 huizen met 890 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Herveld, kun je terecht bij Historische Kring Midden-Betuwe, die in 2012 is ontstaan uit de voormalige werkgroep Zetten van de Historische Kring Kesteren en omstreken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Herveld is een tekort aan betaalbare huur- en koophuizen. Daarom is het goed nieuws dat in september 2018 bekend is geworden dat de wijk De Woerden wordt afgebouwd, door de bouw van 59 huur- en koopwoningen achter de Hoofdstraat. De planning is dat de woningen medio 2020 gereed komen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Herveld heeft 8 rijksmonumenten.

- Herveld heeft 24 gemeentelijke monumenten.

- De RK Willibrorduskerk maakt deel uit van de recent opgerichte St. Benedictusparochie, die een groot deel van de Overbetuwe beslaat. Anno 2014 ziet het er naar uit dat de kerk medio 2016 aan de eredienst wordt onttrokken, maar de parochianen proberen het tij nog te keren.

- Molen De Vink.

- Museumboerderij Den Tip heeft o.a. een bakhuis, met oven die met houtbossen wordt gestookt. In de kamer is te bezichtigen: apotheek- en doktersmateriaal, landbouwwerktuigen, klompenmaken in vroeger tijden, rietdekken. Om de gehele boerderij zijn hoogstamfruitbomen te vinden met oude rassoorten. De kamer is ingericht zoals de Betuwse bevolking leefde tussen 1940-1945. Nostalgische inrichting voor wassen, koken en eten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Ons avontuur is in 2010 begonnen nadat we ons realiseerden dat de feesten en partijen in Herveld-Andelst waren veranderd. Druk bezochte tentfeesten of een vol dorpshuis leken tot het verleden te behoren. In de volle overtuiging dat het niet ligt aan het feit dat we zelf ouder zijn geworden, vonden we het een mooi initiatief om hier zelf iets aan te gaan doen. Als vereniging zonder winstoogmerk heeft 't Begin van 't Endt als doel het dorpsgevoel van onze dorpen te bevorderen door het organiseren van activiteiten voor jong en ouder. Primair vertaalt zich dit in de Nacht Van, het feest der feesten dat we vanaf 2010 jaarlijks op de 2e zaterdag van oktober organiseren. Naast het organiseren van de Nacht Van weten we onder meer onze verenigingsdoelstelling te realiseren door onze bijdrage te leveren in de organisatie van het SVHA G-toernooi, het Beerpong Open, de Hemmse Bos Cross en de Betuwse Nieuwjaarsduik. Gedreven door ons tomeloze enthousiasme houden we te allen tijde onze ogen open voor nieuwe leuke en creatieve initiatieven waarmee wij de prachtige gemeenschap van Herveld, Andelst en omstreken op de wereldkaart kunnen zetten."

- Oude Trekkerclub De Ewijkse Brug organiseert in een weekend in mei het Historisch Weekend, met o.a. een show van oude tractoren en stationaire motoren, kinderattracties, onderdelenmarkt en ruilbeurs, werktuigenshow, demonstraties dorsen, oude ambachten en Streekmarkt.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Herveld, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Herveld en Andelst op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis/MFC: - Dorpshuis De Hoendrik dateert uit 1972, is 'versleten' en voldoet niet meer aan de eisen des tijds. Daarom wordt het pand gerenoveerd en voorzien van een sportzaal. De herontwikkeling van het totale gebied kost bijna 4 miljoen euro. Eind 2017 werd bekend dat er hoogstwaarschijnlijk vleermuizen leven in de spouwmuren van het gebouw uit 1972. Medio 2018 wordt onderzocht of er vleermuizen zitten en zo ja welke soort. Tijdens de renovatie wordt rekening met de dieren gehouden, want de habitat van deze beschermde diersoot mag niet worden aangetast. De Hoendrik wordt gestript, alleen de gevels blijven staan. Een deel wordt met houten planken bekleed. Het interieur, meubilair en de bar worden vervangen. Deze kosten komen voor rekening van de ca. 35 verenigingen uit Herveld en Andelst die samen eigenaar zijn van het pand. Aan de achterzijde van het gebouw komt een sportzaal, ter grootte van ca. twee volleybalvelden. De sporthal vervangt het gymzaaltje dat in de buurt staat. Dat wordt gesloopt. Het is de intentie dat multifunctioneel centrum MFC De Hoendrik medio 2019 gereed komt.

- Onderwijs en kinderopvang: - St. Willibrordusschool. - De Clara Fabriciusschool is trots op wat de Onderwijsinspectie over hun school zegt: "Het team creëert voor de leerlingen een positief en stimulerend klimaat en waarborgt de veiligheid van de leerlingen. De leerstof sluit aan bij de verschillende behoeften van de leerlingen, zowel bij de meerbegaafde als bij de leerzwakke leerlingen. De sfeer op de Clara Fabricius is goed. Leraren en leerlingen gaan respectvol met elkaar om." De kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 van de Clara Fabriciusschool uit schooljaar 2015-2016 hebben tijdens een creamiddag een vrolijke lipdub gemaakt.

- Kinderopvang Partou is gevestigd in het gebouw van de Willibrordusschool. gevestigd in de basisschool. Ze hebben daar twee lokalen aan de buitenkant met zicht op het schoolplein en de natuur. Ze werken intensief samen met de school. Ze hebben een prachtige grote buitenruimte vol met o.a. speeltoestellen en pingpongtafels.

- Sport: - "Sportvereniging Herveld-Andelst, afgekort SVHA, is opgericht in 1945 en heeft ruim 400 leden. De vereniging heeft jeugdteams, meidenteams, zondag heren seniorenteams, 1 zaterdag dames en 1 zaterdag heren seniorenteam. Sportieve doelstellingen: ontwikkelen van voetbalvaardigheden van spelers (technisch en tactisch); behalen en verbeteren van teamprestaties; nastreven van attractief en aanvallend voetbal; fair-play en respect. Organisatorische doelstellingen: gelijkgerichte organisatorische en voetbaltechnische aanpak; bijdragen aan opleiding en begeleiding van alle betrokkenen; ontwikkelen van een kwalitatief sterke jeugdopleiding; creëren van een optimale trainings- en spelsituatie (terrein en materiaal). Sociale doelstellingen: bevorderen en waarborgen van plezier voor leden, ouders en vrijwilligers; heldere gedragsregels voor spelers, staf, ouders en toeschouwers; bevorderen van samenwerking met andere verenigingen, scholen en sociale instellingen; het zijn van een vereniging waar leden, supporters en sponsoren trots op zijn."

"Tennisvereniging Herveld-Andelst (TVHA) is een bruisende vereniging met leden uit de wijde omgeving. Met 5 kunstgrasbanen en circa 400 leden zijn we in staat om vele activiteiten te ontplooien. Hierdoor is er voor iedere doelgroep voldoende gelegenheid om actief deel te nemen. We staan te springen om jou aan te sluiten bij onze levendige vereniging. Bij onze vereniging gaat het om de passie voor sport - en om de mensen die deze passie delen. Van jong tot ouder, bij onze vereniging is er een plek en uitdaging voor iedereen. Daarom nodigen wij jou graag uit om een kijkje te nemen bij onze vereniging."

- Zorg: - Stichting Samen Zorgen is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen zorgcentrum Liefkenshoek (1970) in Heteren en zorgcentrum De Hoge Hof (1974) in Herveld. Beide locaties, van oorsprong bejaardentehuizen, bieden inmiddels een breed scala aan (verpleeg)zorg, wonen, welzijn en diensten aan ouderen uit de gemeente Overbetuwe. Stichting Samen Zorgen biedt naast intramurale zorg ook wijkverpleging. Er wordt ook actief samengewerkt met andere partijen. En inwoners van de dorpen voelen zich betrokken en zijn bereid medeverantwoordelijkheid te dragen voor het welzijn van ouderen. De waarde “Samen Zorgen” voor ouderen is er dan ook zichtbaar en voelbaar. Dit komt door de samenwerking tussen familie, mantelzorg, buren, vrijwilligers en professionele zorgverleners. Dat lijkt gewoon, maar is bijzonder en dat koesteren ze!

Reactie toevoegen