Het Bosch

Plaats
Buurtschap
Bladel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Het Bosch

Terug naar boven

Status

- Het Bosch is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bladel. T/m 1996 gemeente Bladel en Netersel.

- De buurtschap Het Bosch valt voor de postadressen onder het dorp Bladel, hoewel het dichter bij het dorp Casteren ligt, maar dat vindt zijn oorzaak in het feit dat beide plaatsen vanouds onder verschillende gemeenten vielen; vóór 1997 was er nog sprake van de gemeenten ´Hoogeloon, Hapert en Casteren´ en ´Bladel en Netersel´, waarvan de grens ter plekke tussen Casteren en Het Bosch liep. Vandaar dat de buurtschap Het Bosch formeel niet onder het dorp Casteren kon vallen. Dat Het Bosch in de praktijk wél op Casteren georiënteerd was en allicht nog is, blijkt uit het feit dat de Molen van Wolfswinkel ook wel Casterse Molen werd genoemd (zie verder bij Geschiedenis).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Wolfswinkelse Hoeve, 1840 (1) 'Wolswinkelsche hoeven of het Bosch', ca. 1870 (gemeentekaart Kuijper) Wolfswinkel.

Alternatieve naam
Wordt in de volksmond ook wel Bladels Bosch genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Het Bosch ligt direct N van Bladel, rond de weg Het Bosch, en grenst in het O aan de rivier de Groote Beerze en het dorp Casteren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Het Bosch 6 huizen met 29 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1215 wordt de Molen van Wolfswinkel* voor het eerst met name genoemd in archiefbronnen. In dat jaar schenkt hertog Hendrik I van Brabant deze molen aan de abdij van Postel. Het betreft een houten onderslagmolen, gelegen op de Grote Beerze, tussen Bladel en Casteren in. In 1331 wordt het een banmolen, dat wil zeggen dat de boeren uit de omgeving verplicht zijn hun graan op deze molen te laten malen.
* In de Latijnse tekst heette dat toen Vulsvinch.

In 1825 vragen de toenmalige eigenaren vergunning om de watermolen om te bouwen tot een zogeheten watervluchtmolen; een molen met een dubbele aandrijving. Naast het waterrad krijgt de molen ook wieken om van de wind te kunnen profiteren. Nog voordat deze plannen kunnen worden uitgevoerd, brandt de molen geheel af. Zo wordt in 1827 de watervluchtmolen als totale nieuwbouw gerealiseerd. Deze molen wordt Casterse Molen genoemd.

In 1847 verwoest opnieuw een brand het molencomplex. De nieuwe eigenaar bouwt de watervluchtmolen weer op, maar nu geheel in steen. De molen is vervolgens tot 1935 in gebruik geweest. De toenmalige eigenaar Teurlings gaat in dat jaar over op aandrijving met een dieselmotor, maar dat is slechts van korte duur. In 1938 wordt de molen geheel buiten bedrijf gesteld en in het jaar daarop worden de kap en de wieken verwijderd.

In 1944 hebben de Duitsers de molen in brand gestoken. Na de oorlog, in 1946, is de stomp gedeeltelijk gesloopt. Twintig jaar later kopen twee dames uit Arnhem het restant van de molen en laten op de fundamenten een - nog altijd bestaand - vakantiehuisje bouwen. (bron: BHIC) - Foto van de oude nog intacte Casterse Molen. Deze molen overigens niet te verwarren met de Molen van Wolfswinkel of Wolfswinkelse Watermolen aan de Dommel tussen Son en Nijnsel.

Reactie toevoegen