Het Langeveld

Polder
Buurtschap
Noordwijk
Zuid-Holland

Het Langeveld

Terug naar boven

Status

- Het Langeveld is een buurtschap en polder in de provincie Zuid-Holland, gemeente Noordwijk.

- De buurtschap Het Langeveld valt onder het dorp Noordwijk aan Zee, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Noordwijk.

- De buurtschap Het Langeveld heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- Buurtschap Het Langeveld is bekend van het gelijknamige psychiatrisch centrum en het gelijknamige zweefvliegveld.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In de Volkstelling van 1840 heet het gebied Langeveld en De Nes.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap en de polder Het Langeveld liggen rond de wegen De Boender, Wilgendam, Langevelderlaan, Kapelleboslaan, Vogelaardreef en Duinschooten (W zijde). De buurtschap en de polder liggen in de O nabijheid van de Noordzee en W van het Oosterduinse Meer en liggen NO van het dorp Noordwijk aan Zee, NNO van het dorp Noordwijk-Binnen, N van het dorp Noordwijkerhout, ZW van het dorp De Zilk, ZZW van het dorp Zandvoort, W van het dorp Hillegom en NW van het dorp Lisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Het Langeveld 15 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kapel
Het Langeveld is vroeger een afzonderlijke heerlijkheid geweest, met een kapel. Jan van der Elst heeft in 2016 een boek geschreven over de geschiedenis van deze kapel.

Boek
"Het in 2014 verschenen boek 'Het Langeveld, voor en na de ruilverkaveling' vertelt over de veelzijdige geschiedenis van dit buitengebied op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout. Op chronologische wijze wordt in vijf hoofdstukken de recente geschiedenis van het gebied behandeld. Deze hoofdstukken zijn onderverdeeld in 16 subhoofdstukken, die alle een bepaald facet van het gebied behandelen. Hardcoveruitgave, 192 pagina's. Formaat 170x240mm, kleur. De historie en het verhaal in woord én beeld. Luchtfoto's, topografische kaarten en unieke (privé)foto's."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Natuurgebied Het Langeveld (52 ha, ingang nabij Vogelaardreef 21) maakt deel uit van de gelijknamige streek, gelegen in de Noordzijderpolder aan de binnenduinrand ten noorden van Noordwijkerhout. Het terrein bestaat uit loofbos afgewisseld met grasland en maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.* Honden zijn aangelijnd toegestaan. De eerste fase van dit natuurontwikkelingsproject is afgerond waarbij, langs de Langevelderslag en de Vogelaardreef, onder meer paddenpoelen en een duinrel zijn gegraven. De aardbeivlinder profiteert van deze natuurontwikkeling en het duizendguldenkruid zal er weer talrijk gaan bloeien. Ook hier kunnen wandelaars genieten van de inspanningen van het Zuid-Hollands Landschap. In 2022 is het gebied met ruim 8 hectare uitgebreid, met dank aan duizenden donateurs. Het aangekochte natuurgebied, ten zuiden van de Langevelderslag, is deels binnenduinrandbos, deels duingrasland en vochtige duinvallei en is een toevoeging van het natuurterrein.
* Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft." (bron: Zuid-Hollands Landschap)

Reactie toevoegen