Het Zand (Huissen)

Plaats
Dorp in de stad
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

huissen_zand_gemeenschapsdhuis_40_jaar_2016_1.png

Gemeenschapshuis Huissen-Zand heeft in 2016 het 40-jarig jubileum gevierd

Gemeenschapshuis Huissen-Zand heeft in 2016 het 40-jarig jubileum gevierd

Het Zand (Huissen)

Terug naar boven

Status

- Het Zand is een wijk en 'dorp in de stad'* (Huissen) in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Huissen.

* Het dorp Het Zand is in de loop der jaren opgegaan in de bebouwde kom van de kern Huissen, en daarmee formeel een wijk van die stad geworden. De kern heeft nog wel een dorps karakter. Vandaar dat wij zulke kernen tevens als 'dorp in de stad' kwalificeren.

- Het Zand valt, ook voor de postadressen, onder de stad Huissen.

- Onder Het Zand valt een O deel van de buurtschap Bergerden.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Voor deze kern komen wij in de diverse media 3 verschillende spellingen tegen: Huissen-Zand (zie het Gemeenschapscentrum hieronder), 't Zand en Het Zand. Aangezien laatstgenoemde spelling het meest gangbaar is, conformeren wij ons daaraan.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp in de stad Het Zand ligt in het Z van de stad Huissen, en heeft aan de zuidkant ervan nog een bijbehorend stuk buitengebied (tuinbouwgebied). Het dorp ligt verder NW en W van het dorp Angeren, W van de rivier de Nederrijn, N van de rivier de Linge, NO van het dorp Bemmel, N van het dorp Haalderen, NW van de dorpen Doornenburg en Gendt, ZO van de stad Arnhem en het dorp Elden en O van de A325 en het dorp Elst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Het Zand wordt een dorp door de bouw van de 'RK kerk Heilige Martelaren van Gorcum' (Van Wijkstraat 33) in 1926. Het was een driebeukige basiliek met westtoren, ontworpen door architect Wolter te Riele, in traditionalistische vormen met neogotische elementen. In 1944 is de kerk door oorlogshandelingen verwoest. De kerk wordt herbouwd, de huidige kerk komt in 1952 gereed. De kerk is in 2015 aan de eredienst onttrokken (evenals de kerken in Angeren, Doornenburg en Gendt).

In 2017 heeft Stichting de Zandse Kerk het pand voor het symbolische bedrag van 1 euro verworven. Eind 2017 is het intern verbouwd voor ca. 100.000 euro, die door parochianen bijeen is gebracht. De buitenkant van de kerk wordt intact gelaten. Vrijwilligers werken samen met de nabijgelegen school Het Sterrenbos en gemeenschapshuis Het Zand om van het pand een echte publiekstrekker te maken. Zo kunnen er bijv. seminars en beurzen, lezingen, computercursussen, toneelvoorstellingen en concerten worden georganiseerd. In de toekomst wil de stichting in de zijbeuken meer kleinere ruimtes maken, maar daarvoor moeten eerst nieuwe fondsen worden aangeboord.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis Huissen-Zand is er sinds 1976 en is gevestigd in het oude schoolgebouw van de Jozefschool naast de kerk van Het Zand. Het Gemeenschapshuis richt zich vooral op de non-profit sector en is er voor iedereen in Huissen en omgeving die een geschikte en betaalbare ruimte zoekt om zijn plannen en ideeën een kans te geven.

Reactie toevoegen