Heusdenhout

Wijk
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Heusdenhout

Terug naar boven

Status

- Heusdenhout is een voormalige buurtschap of kapeldorp, thans wijk in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Breda. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, per 1-6-1961 over naar gemeente Breda.

- De wijk Heusdenhout ligt in de stad Breda.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- “Heusdenhout zou een persoonsnaam Hose kunnen bevatten, maar het lijkt meer waarschijnlijk dat hose hier staat in de Middelnederlandse zin van ‘steel’ of ‘stang’, dus dan een bos waar stelen voor gereedschap gevonden konden worden (essenbos)” (aldus C. Buiks in 102, nr. 118).
- K. Leenders stelt in (102, nr. 127, 1999): “Heusdenhout zou kunnen betekenen ‘hoog opgaand bos, waar men hout vindt om stelen van te maken’, of iets in die zin. Vergelijkbaar is het onder Wagenberg gelegen Klippelenbos, waar klippels, knuppels te halen waren. De d is in de naam Heusdenhout eerst in de 18e eeuw tussengevoegd, mogelijk naar analogie van de naam Heusden. Hout-namen herinneren aan de vroege en hoge Middeleeuwen, toen in deze streken nog veel bos voorkwam.”

Terug naar boven

Ligging

Heusdenhout ligt in het O van Breda.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Heusdenhout 42 huizen met 300 inwoners.

- Tegenwoordig omvat Heusdenhout ca. 2.200 huizen met ca. 5.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Heusdenhout, tegenwoordig ingebouwd binnen een nieuwbouwwijk, was tot in het begin van de 20e eeuw een ‘kapel-gehucht’, een agrarische nederzetting waarvan de oorsprong tot de hoge Middeleeuwen kan teruggaan. De 16e-eeuwse kapel van Sint Anna lag op een min of meer driehoekig pleintje, omgeven door een heg. De bebouwing in het gehucht was dun. Wél was er een herberg, naar goede Brabantse traditie, tegenover de kapel. (14)

De vierde bisschop van Breda, mgr. Petrus Leijten (1834-1914), is geboren te Heusdenhout. Hij volgde zijn opleiding aan het Groot-Seminarie Bovendonk in Hoeven, werd priester in 1859 en was bisschop van Breda van 1885 tot aan zijn overlijden in 1914.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenie van Heusdenhout, kunt u terecht bij de Werkgroep Heusdenhouts Historie, die deel uitmaakt van Heemkundekring Paulus van Daesdonck.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Sint Annakapel dateert uit circa 1512. Het torentje bestaat uit twee naar boven toe doorgetrokken steunberen. “Een kapel met oorspronkelijk dezelfde functie als die van Galder.” (30)

- De Markuskerk aan het Hooghout dateert uit begin jaren zestig. De exploitatie van de kerk werd jarenlang voor een deel opgebracht door de handwerkclub, die in 2000 het 40-jarig bestaan heeft gevierd. Thans gaat de opbrengst naar diverse goede doelen. In de hoogtijdagen had de club 36 leden, anno 2000 waren dat er nog 12. Tevens heeft de club, zoals vele andere, last van vergrijzing: er zijn maar twee leden onder de tachtig jaar. M. van de Giesen vertelt over het begin: “Wij hadden toendertijd geen eigen ruimte, de kerk moest nog gebouwd worden. Wij gingen dus elke week bij iemand anders thuis zitten. Na vijf jaar, toen de kerk er eenmaal stond, konden wij terecht in de ontmoetingsruimte. Daar komen wij sindsdien elke donderdagmiddag samen.” (435)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heusdenhout (online te bestellen).

Reactie toevoegen