Hezelaar (Liempde)

Plaats
Buurtschap
Boxtel Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Hezelaar (Liempde)

Terug naar boven

Status

- Hezelaar is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in grotendeels gemeente Boxtel (t/m 1995 gemeente Liempde), deels gemeente Meierijstad (t/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode).

- De buurtschap Hezelaar valt grotendeels onder het dorp Liempde, deels onder het dorp Boskant (één pand). Het pand onder het dorp Boskant, Sortestraat 10, ligt, evenals Boskant zelf, voor het postadres 'in' Sint-Oedenrode, omdat Boskant in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek. De overige adressen in de buurtschap Hezelaar vallen, ook voor de post, onder het dorp Liempde.

- De buurtschap Hezelaar heeft fraai vormgegeven plaatsnaamborden, met informatiepaneel. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1293 Hezelar, 1308 kopie 1420 Hezelaer, 1375 Heselaer.

Naamsverklaring
Samenstelling van hees 'kreupelhout' (zie daarvoor verder de buurtschap Hees bij Ruinen) en laar 'plaats van bosuitbuiting etc.' (zie daarvoor verder Laar bij Weert).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hezelaar ligt rond de wegen Hezelaarsestraat, Hezelaarse Akkers, Sortestraat, Roderweg (deze weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Liempde), Vleutstraat (het gedeelte van deze straat N van het kruispunt met de weg Goossen Bunder), Wessendijk, Broekdijk en Bundersdijk. De buurtschap ligt ZO van de dorpen Liempde en Boxtel, NW van het dorp Boskant, ZO van het dorp Olland, W van het dorp Sint-Oedenrode en N van het dorp Best.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hezelaar 20 huizen met 125 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 70 huizen met ca. 175 inwoners.

Reactie toevoegen