Hoeveneind

Plaats
Buurtschap
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Hoeveneind

Terug naar boven

Status

- Hoeveneind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Breda. T/m 1996 gemeente Teteringen.

- De buurtschap Hoeveneind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Teteringen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“Samengesteld uit de toponiemen hoef ‘boerenhof’, oorspronkelijk een landmaat, en -eind; het woord eind of einde wordt in plaatsnamen veel gebruikt om de ligging aan de rand of het laatste stuk van iets aan te geven, bijvoorbeeld van een dijk of weg. In Brabant gaat het vaak om een op de rand van de cultuurgrond, aan de overgang naar de woeste grond gelegen nederzetting, waarbij de aard van de woeste grond vaak in het eerste deel van de samenstelling wordt uitgedrukt” (1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hoeveneind ligt rond de gelijknamige weg, direct N van Teteringen. De Hoeveneindse Sloot grenst in het O aan de buurtschap.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hoeveneind 33 huizen met 202 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners rond de weg Hoeveneind, d.w.z. inclusief de panden binnen de bebouwde kom van Teteringen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De buurtschap Hoeveneind wordt vanaf 2014 geherstructureerd. Zo komt er 5 hectare 'nieuwe natuur' en komt er ruimte voor enkele nieuwe woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan Hoeveneind 33 een boerderij van het Kempische langgeveltype met afzonderlijke schuur. Inwendig hebben zulke boerderijen een driebeukig houtskelet, waarin door wanden een woongedeelte is afgezonderd.

- Op de Hoge Schuur staat het jaartal 1732. De daarbij gelegen boerderij is nog veel ouder. Het voorhuis heeft een roedeverdeling met twintig ruiten. In totaal zitten er 216 ruitjes in. De boerderij is van de weg afgekeerd en heeft een zogenoemde ‘belastingdeur’, een voordeur die aan de achterkant zit. In de boom voor het huis zitten ijzeren restanten van de verdwenen en elders opgebouwde put. De schuur, die opvalt door zijn afmetingen, heeft nog de originele beplanking, waarin vele namen en initialen staan gekrast, veel uit de periode tussen 1761 en 1777.

Reactie toevoegen