Hofgeest

Plaats
Buurtschap
Velsen
Kennemerland
Noord-Holland

Hofgeest

Terug naar boven

Status

- Hofgeest is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, en in de streek Kennemerland, gemeente Velsen.

- De buurtschap Hofgeest valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Velserbroek.

- De buurtschap Hofgeest heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hofgeest ligt rond de wegen Hofgeesterweg, Broeklanden, Broekeroog, Oostlaan (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Hofgeesterweg), 't Spijk, Boterdijkweg, Roosensteinweg, Rijksweg (het gedeelte van deze weg O van de A208 en N van het kruispunt met de weg Hofgeester Eijnde), Hillegondswegje en Hofgeester Eijnde. De buurtschap is gedeeltelijk industriegebied. De buurtschap Hofgeest ligt direct N van het dorp Velserbroek, direct NO van het dorp Santpoort (kern Santpoort-Noord), OZO van het dorp Driehuis, ZO van de stad IJmuiden, ZZO van het dorp Velsen-Zuid, Z van de stad Beverwijk, W van Recreatiegebied Spaarnwoude en in de Z en W nabijheid van het Noordzeekanaal. De buurtschap ligt ingeklemd tussen de snelwegen A208 in het W en A22 in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hofgeest 12 huizen met 125 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen en ca. 15 bedrijfsgebouwen, met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Hofgeest is vanouds een agrarisch gebied. Er waren enkele tientallen boerenbedrijven gevestigd. Tegenwoordig zijn de meeste getransformeerd tot woonboerderijen en zijn er nog slechts 2 boerenbedrijven in functie.

De meeste boerdeijen zijn in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen ten behoeve van de aanleg van de Velserlinie, en na de oorlog herbouwd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Aan de Hofgeesterweg ligt sportpark De Hofgeest. Het is de thuisbasis van de sportverenigingen VSV (voetbal), RC The Smugglers (rugby) en LTC De Hofgeest (tennis).

Terug naar boven

Links

- De Hofgeest is ook de naam van een lokale huis-aan-huiskrant die op donderdag verschijnt in de kernen Velserbroek, Driehuis, Velsen-Zuid, Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord.

Reactie toevoegen