Hoge Enk

Plaats
Buurtschap
Elburg
Veluwe
Gelderland

Hoge Enk

Terug naar boven

Status

- Hoge Enk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Elburg. T/m 1973 gemeente Doornspijk.

- Het dorp Hoge Enk heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Doornspijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Vanouds heette dit gebied Zudendorp, hoewel de naam Hoge Enk (destijds gespeld als 'hoghen enge') al in 1313 wordt genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Hoge Enk ligt ZO van Elburg, NW van 't Harde, NO van Doornspijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Hoge Enk heeft ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op het kruispunt van de Gerichtenweg met de Diepe Steeg stond vroeger de galg van het gericht.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Op de Hoge Enk is aan de Gerichtenweg ruimte voor een nieuwbouwproject. Het plangebied bevindt zich aan de rand van de kern, oftewel een locatie waar het rustig en landelijk wonen is. De gemeente is bezig met het uitwerken van de stedenbouwkundige plannen, maar we bieden tegelijkertijd mensen die in dit dorp willen gaan wonen of willen blijven wonen de kans om met een eigen plan te komen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat komt er kortgezegd op neer dat de kopers gezamenlijk zelfstandig aan de slag kunnen met het gebied. Zij kunnen onder andere hun eigen huis ontwerpen, binnen gestelde kaders de inrichting van de directe omgeving bepalen, en op deze manier gezamenlijk de eigen woning en woonomgeving naar wens inrichten. Wie meer wil weten over de mogelijkheden van CPO of plan ‘Gerichtenweg’ kan contact opnemen met de gemeente." (bron: gemeente Elburg)

- Na een bestaan van ruim 36 jaar heeft Chr. Gemengd Koor Vox Intonata op 2 april 2016 het laatste concert gegeven. Het ledental was te zeer gezakt (tot ca. 35) om nog verantwoord door te kunnen gaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoge Enk heeft 4 gemeentelijke monumenten, zijnde de boerderijen op Gerichtenweg 11, 17, 38 (uit 1883) en op Goorweg 13 (1929).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In juni organiseert het dorpshuis in Hoge Enk jaarlijks in samenwerking met de lokale verenigingen de Hoge Enker Feestweek, waarbij er een hele week van alles te doen is, zoals kooroptredens, een fietspuzzeltocht, volleybaltoernooi voor jeugd en volwassenen, bingo, ontbijt op zaterdagochtend, rommelmarkt, barbecue etc.

- Sinterklaas arriveerde in 2018 per quad in Hoge Enk, zoals je onder de link kunt zien. In 2015 arriveerde hij per helicopter.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Hoge Enk is opgericht in 1958 en heeft dus in 2018 het 60-jarig bestaan gevierd.

- Dorpshuis: - Bij Dorpshuis Ons Huus in Hoge Enk ben je op het juiste adres om je bruiloft te vieren, een feest te geven, een vergadering te houden, repetitie-avonden voor je koor te organiseren etc. Beheerders Hennie en Jan Jeensma informeren je graag over de mogelijkheden. In het dorpshuis is ook een uitleenpost van Bibliotheek Noord-Veluwe. Er is in het dorpshuis regelmatig van alles te doen. Het interkerkelijk koor en het kinderkoor repeteren er, de vrouwenbond organiseert er maandelijks haar bijeenkomsten, er zijn regelmatig Bingo's, jaarlijks is er de Feestweek, en al ca. 20 jaar is er elke zaterdagmiddag de snackbar, die wekelijks ca. 50 klanten/bezoekers trekt voor een hapje, drankje en praatje. Voorzitter Jacob Hop stelde bij de viering van het 60-jarig bestaan van de buurtvereniging in 2018 dat het buurthuis de positie van de bakker en de fietsenmaker heeft overgenomen: "Tegenwoordig moeten we overal voor naar Elburg, maar de behoefte om elkaar te ontmoeten is er nog steeds. Vroeger deed men dat bij de bakker en de fietsenmaker, nu maken we hier in Ons Huus een praatje met elkaar." Bij de bakker ontstond in 1958 het idee voor de buurtvereniging. Toen hebben ze ook het eerste buurthuis gebouwd. Dat was een kleine houten keet. Helaas is dat pand al na 2,5 jaar afgebrand. Gelukkig is er toen weer een nieuw buurthuis gebouwd. Rond 2006 is het pand verbouwd, wat het veel groter en nog bruikbaarder heeft gemaakt.

- Onderwijs: - De Mattanjaschool in Hoge Enk heeft veel in huis om kinderen goed onderwijs te kunnen bieden: 9 lokalen waarvan één voor de Voorschoolse Opvang; een speellokaal voor gym van de kleuters; 28 computers in de gemeenschapsruimte; Orthotheek voor extra hulp aan leerlingen; een bibliotheek voor wekelijkse uitleen aan kinderen; een documentatiecentrum voor achtergrondinformatie voor leerlingen en leerkrachten; een schoolplein met veel speelmogelijkheden. Kenmerken van de school: Positief: er is een fijn pedagogisch klimaat; Werksfeer: ze vinden het gewoon dat je naar school komt om te werken; Aandacht: er is aandacht voor ieder individu; HGW: ze denken in oplossingen; KIJK: bij de kleuters beginnen ze al met observeren a.d.h.v. KIJK; ZIEN: het Pedagogisch Leerling Volg Systeem houden ze up to date met ZIEN!; ParnasSys: de leerlinggegevens en toetsresultaten houden ze bij in ParnasSys; Zwols Model: ze werken met het Zwols Model, dat bestaat uit 5 onderdelen: Effectieve Instructie; Zelfstandig werken; Activerend Lesgeven; Pedagogisch Klimaat; Differentiatie. Indien nodig krijgen de kinderen werk op niveau. Binnen het Zwols Model kennen ze 5 niveaus: Eigen Leerroute; Extra Hulp; Basisstof; Extra uitdaging; Eigen Leerroute.

- Muziek: - "Kinderkoor De Jonge Stem op de Hoge Enk is een enthousiast koor dat graag zingt over God en Zijn liefde en alle andere mooie verhalen bij de Bijbel. Wij repeteren iedere maandagavond samen en treden ook wel eens op. Dat vinden we ontzettend leuk. Het koor staat onder leiding van Eline Wubs, zij is dirigent en pianist. Iedere maandagavond repeteren we om 18:30 uur in dorpshuis Ons Huus. We vinden het heel erg leuk als er meer leden bij het koor komen, dus kom gerust eens kijken op een repetitie of het misschien ook iets voor jou is! Op de Facebookpagina melden we het als er weer een optreden is, kunnen er filmpjes en foto’s voorbij komen en wordt er gemeld als er een repetitie uitvalt of wanneer deze weer is."

- Vrouwen: - Vrouwenbond Hoge Enk e.o. organiseert maandelijks, op de 2e of 3e dinsdag van de maand, een bijeenkomst in het dorpshuis. Er wordt telkens een spreker uitgenodigd die een lezing houdt over een interessant onderwerp. Voor zover ons bekend is de vereniging niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

Reactie toevoegen