Hogevaart

Plaats
Buurtschap
Waalwijk
Hart van Brabant Langstraat
Noord-Brabant

labbegat_kaart_ca._1980.jpg

Sinds de jaren zestig is de plaatsnaam Labbegat zomaar iets naar rechts verplaatst, en in een ander lettertype, alsof het alleen nog maar een veldnaam zou zijn. Ten onrechte. In recente atlassen is ook de Z gelegen buurtschap Hogevaart ineens verdwenen.

Sinds de jaren zestig is de plaatsnaam Labbegat zomaar iets naar rechts verplaatst, en in een ander lettertype, alsof het alleen nog maar een veldnaam zou zijn. Ten onrechte. In recente atlassen is ook de Z gelegen buurtschap Hogevaart ineens verdwenen.

Hogevaart

Terug naar boven

Status

- Hogevaart is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en in de subregio Langstraat, gemeente Waalwijk. T/m 1922 deels gemeente ('s Grevelduin-)Capelle, deels gemeente Vrijhoeve-Capelle, in 1923 in zijn geheel over naar gemeente Sprang-Capelle, in 1997 over naar gemeente Waalwijk.

- De buurtschap Hogevaart valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sprang-Capelle.

- De buurtschap Hogevaart heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837-1840 Hoogevaart. In de loop van de 20e eeuw komen achtereenvolgens de spellingen Hooge Vaart, Hoogevaart en Hooge-Vaart in de atlassen voor. En rond 1990 verdwijnt de plaatsnaam, onterecht, uit de atlassen. Want de bebouwing is er nog gewoon, en nog altijd buiten de bebouwde kom, dus bestaat de buurtschap ook nog altijd. Ook de N hiervan gelegen buurtschap Labbegat is onterecht uit de atlassen verdwenen.

Naamsverklaring
Naar de ligging aan de gelijknamige vaart.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hogevaart ligt rond de gelijknamige weg (huisnummers 1 t/m 93 en 6 t/m 68) en rond de weg Wolfsnest. De buurtschap ligt NW (kernen Vrijhoeve en Sprang), O (kern Capelle) en NO (kern Nieuwe Vaart) van het dorp Sprang-Capelle, NW van het dorp Kaatsheuvel, W van de stad Waalwijk, OZO van het dorp Waspik, ONO van het dorp Waspik-Boven, NO van de dorpen 's Gravenmoer en Dongen, in de Z nabijheid van de rivier de Bergse Maas, ZO van het dorp Dussen, Z van de dorpen Meeuwen en Babyloniënbroek en ZW van de dorpen Drongelen en Eethen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hogevaart omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het oudste deel van het huidige Kasteel Zuidewijn (Hogevaart 60), een vooruitspringend middenstuk, waarop haaks de linker zijvleugel met trapgevel staat, stamt uit het eind van de 16e eeuw. In de 17e eeuw is daar de rechtervleugel aan toegevoegd, terwijl de rest van het kasteel bij de verbouwing van 1763 of later is toegevoegd. Het gebouw is niet te bezichtigen. Het complex omvat in totaal 4 rijksmonumenten, zijnde Huis Zuidewijn zelf, - de historische tuin- en parkaanleg, - het koetshuis, en - diverse 'tuinsieraden', met name tuinvazen op sokkels, ornamenten op sokkels, een zonnewijzer op sokkel, en tuinbeelden en pijlers. Eind 2019 is het kasteel van de familie De Roy van Zuidewijn te koop gezet.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied de Dullaard, W van buurtschap Hogevaart, bestaat uit weilanden, populierenaanplant en 6 petgaten. Het is omzoomd met rietkragen en biezen. Je kunt hier vele diersoorten zien zoals ijsvogel, roerdomp, waterral, blauwborst, boomvalk, buizerd, vos en ree. Middels de vogelkijkhut kun je ze goed bekijken zonder ze te storen. Vergeet niet een goede verrekijker mee te nemen. Je kunt er nog veel meer vogelsoorten zien, die je onder de link opgesomd vindt.

Reactie toevoegen