Hollenberg

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

Hollenberg

Terug naar boven

Status

- Hollenberg is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap Hollenberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Hollenbarg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hollenberg ligt rond de gelijknamige weg, NO van Aalten, ZW van Bredevoort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 (1) wordt de buurtschap Hollenberg - in tegenstelling tot de andere buurtschappen van Aalten - niet (apart) genoemd. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Hollenberg was van oudsher een galgenveld (executieplaats) voor de veroordeelden van de drost van de Heerlijkheid Bredevoort. Uit de "Bestuursinrichting Heerlijkheid Bredevoort" blijkt dat de bewoners van 't Groot Kempink in de Heurne en 't Goorhuis, de veroordeelde crimineel, nadat hem het vonnis was voorgelezen op 't Zand te Bredevoort, moesten afvoeren naar de Hollenberg. Zij moesten ook zonder uitzondering galg(en), rad, kruis, en andere instrumenten voor de executie daar heen brengen in opdracht van de officier, die dan ook allemaal inderdaad gebruikt werden... Van de jaren 1729, 1770 en 1774 zijn enkele huiveringwekkende voorbeelden bekend. (bron: "Ne göpse vertelsels ovver Aalten en Brevoort", 1984)

Zo is op 3 oktober 1729, na een proces in Bredevoort en vonnis op 't Zand, Klaas Nijman uit Bocholt op de Hollenberg geëxecuteerd. Hij was een landloper die was beschuldigd van diefstal met geweld, brandstichting en meer vergrijpen, en was op verschillende plaatsen al verbannen, maar keerde steeds weer terug. Hij werd als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen op de Hollenberg gewurgd, en vervolgens in brand gestoken. Onbekend is wanneer de laatste terechtstelling heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig is de buurtschap een rustig woon- en recreatiegebied. (bron: 'Regtsgeleerde Verhandelingen, over lyfstraffelyke Misdaaden', 1781)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Je zou kunnen zeggen dat de hobby van Bernard Buesink uit de buurtschap Hollenberg bij Aalten een beetje 'ontspoord' is. Wat begon met het bouwen van handzame schaalmodelletjes die nog keurig in een vitrinekast pasten, eindigde met het Oostenrijkse modelspoorbaan-berglandschap van 250 vierkante meter in de achtertuin, compleet met smalspoorlijn met veel treinen en diverse stations, een stad, wegen, cabine-skiliften, bergrivier, een meertje, waterval, bootjes, strand, kasteel, bruggen enzovoort. De natuur hielp een handje mee door de rotsen te stofferen met alpenweiden van mos. De poppetjes, autootjes en kleine boompjes maken het helemaal af. Naast van alles te zien was er ook veel te horen. Iedere trein maakte zijn eigen geluid, maar ook de zagerij, de kerk en de kermis kon je horen. In een van de loks bevond zich een kleine camera. Op een tv-scherm kon je het landschap bekijken vanuit de trein. Door een wandschildering van ca. 50 m2 kreeg je echt het idee dat je in Oostenrijk bent. In 2011 heeft kleinzoon Ramon Vreeman de baan van Bernard Buesink overgenomen met hulp van zijn nichtje en nog 3 hulpjes. Nadere informatie vind je op de site van het Aalten’s Oostenrijks Modelspoor Panorama. Eind 2015 is de attractie - beoogd - tijdelijk gesloten. Ze zijn nog op zoek naar een nieuwe locatie. Voor de actuele stand van zaken, zie de pagina Toekomst op hun site.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Hollenbarg.

Reactie toevoegen