Holtheme

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Holtheme

Terug naar boven

Status

- Holtheme is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 2000 gemeente Gramsbergen.

- De buurtschap Holtheme heeft een eigen postcode (7787) en plaatsnaam in het postcodeboek, en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk valt de buurtschap onder de stad Gramsbergen.

- Onder de buurtschap Holtheme valt voor de postadressen ook de buurtschap De Haandrik.

- De buurtschap heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381-1383, 1388 Holtheem, 1545 Oltheem, 1583 Holtheeme, 1803 Holtheme.

Naamsverklaring
Betekent heem 'woonplaats' in het holt 'hout, bos met hoogopgaand geboomte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt O van Gramsbergen, wordt doorkruist door de rivier de Vecht en grenst in het O aan Duitsland. De belangrijkste wegen in de buurtschap zijn de Holthemereschweg en de Rondweg (die geen rondweg maar een kaarsrechte weg is...). In het N grenst de buurtschap aan het Kanaal Almelo - De Haandrik. De (voor de post) onder Holtheme vallende buurtschap De Haandrik ligt N daarvan, N van het punt waar dit kanaal kruist met de rivier de Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Holtheme 32 huizen met 191 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 70 huizen (waarvan 10 in de buurtschap De Haandrik) met ca. 190 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger waren hier heidevelden en 'broeklanden' (= vochtig / moerassig gebied). Deze zijn inmiddels ontgonnen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Holtheme heeft 3 rijksmonumentale boerderijen, zijnde hoeve De Wasse uit 1826 op Vilsterborg 6, hoeve De Wilp uit 1879 op Holthemereschweg 10, en hoeve Katerstede of Katgerrits uit midden 19e eeuw op Rondweg 37.

- Holtheme heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde Erve Leemgraven op Holthemereschweg 9-13, en De Witte Kuiper op Kilseweg 7.

- Bij de grensovergang Holtheme staan 2 bijzondere grensstenen. Bijzonder, omdat ze niet meer op de originele plek staan, en omdat op één van hen een plaquette is aangebracht. Zie de verhalen in tekst en beeld over grenssteen 122.I en de grenssteen met plaquette op de site Op de Grens.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het gebied rondom buurtschap Holtheme maakt deel uit van het Vechtdalgebied. Hier stroomt de Vecht Nederland binnen. In dit gebied vind je nog vele oude rivierarmen en bolvormige essen. Een van die oude rivierarmen is D’Aole Vechte (net voorbij boerderij Huis Leemgraven aan de Rondweg). Het gebied is rijk aan waterplanten en watervogels.

Bij Holtheme zijn nog goed de bolvormige essen te zien. Een ‘es’ of ‘eg’ is een lichte verhoging in het landschap. Hoe zijn deze eigenlijk ontstaan? Op de overgang tussen rivier en dekzandgebieden werden eeuwen geleden akkers aangelegd. Door de bemesting met schapenmest en heideplaggen, ontstonden de karakteristieke bolvormige essen. Opvallend in het landschap zijn verder de diverse oude Vechtarmen, die zijn ontstaan tijdens de 'normalisering’ van de Vecht, en die deze omgeving tot een waardevol natuurgebied maken.

In Holtheme / De Haandrik komen zeldzame oever- en waterplanten voor, zoals de vechtanjer, zwanebloem en langbladige ereprijs. Het zijn typische planten van het Vechtdal. Ook komen in de vochtige graslanden orchideeën voor. Het gebied is ook rijk aan watervogels, zoals de fuut en de aalscholver. In de rietkragen kun je misschien het lied van de bosrietzanger of de kleine karekiet herkennen. En met een beetje geluk kruist een steenmarter, bunzing of ree je pad.

Het kleinschalige, zeer afwisselende landschap van Holtheme / De Haandrik is een boeiend wandel- en fietsgebied. Met Wandelroute Smokkelpad / Gramsbergen krijg je een goed beeld van dit gebied. Er zijn ook diverse fietsroutes die het rivierenlandschap aan doen, dit zijn: Hardenberg / Gramsbergen, Engelandroute en Radewijkerbeekroute. Voor meer informatie over het Vechtdalgebied kun je terecht in het Historisch Cultureel Info Centrum Vechtdal in Gramsbergen. Hier vind je ook diverse wandel- en fietsroutes van het gebied. (bron: Natuuractiviteitencentrum De Koppel, Hardenberg)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Holtheme, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij 't Oolderluk Hoes in Holtheme is gestart in 2004. Eigenaresse Fennie Kelder is vanaf haar 18e werkzaam geweest in de ouderenzorg. Doordat de zorg in instellingen steeds zakelijker werd en zij als verzorgende niet meer voldoende tijd en aandacht kon geven aan de cliënten, is zij gaan nadenken hoe zij het anders zou kunnen doen. Samen met een zorginstelling is zij toen in het verbouwde ouderlijk huis Zorgboerderij 't Oolderluk Hoes gestart. Sinds 2008 is de zorgboerderij zelfstandig. ´t Oolderluk Hoes biedt een structurele, stimulerende en zinvolle dagbesteding voor mensen die liever niet binnen vier muren blijven zitten. Tevens biedt ´t Oolderluk Hoes begeleiding in de thuissituatie, voornamelijk gericht op persoonlijke ontwikkeling, bijv. leren omgaan met mogelijke beperkingen en stimuleren/activeren van sociale vaardigheden. 't Oolderluk Hoes heeft ook ruime ervaring in het begeleiden van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en Alzheimer.

Reactie toevoegen