Holwierde

Plaats
Dorp
Delfzijl
Groningen

Holwierde

Terug naar boven

Status

- Holwierde is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Delfzijl. T/m 1989 gemeente Bierum.

- Onder het dorp Holwierde vallen ook de buurtschappen Langerijp (deels), Nansum, Oldenklooster en Uiteinde.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Holwier.

Oudere vermeldingen
1247 Halwirth, 1306 Halfwart, 1344 Halfwirht, Halwirth, 1375 Halwirth, 1435 Haelwirde, 1462 Holwyrder, Holwerde, 1579 sic: Holtwirda, ca. 1660 Holwyrde, 1781 Holwierde.

Naamsverklaring
Betekent het Oudfriese wirth = werd 'terp, bewoonde hoogte' en volgens sommigen misschien half met als betekenis 'halve wierde'. Ook kan men uitgaan van halu-wirth* 'afhellende of laaggelegen wierde'. De spelling met ht in Halfwirht staat voor th.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Holwierde grenst in het aan Krewerd, in het N aan Losdorp en Bierum, in het O aan de rivier de Eems en Duitsland (de Nederlands-Duitse grens is hier overigens niet definitief vastgesteld) en in het Z aan Delfzijl, Uitwierde, Marsum en Appingedam, en ligt Z van de haven en het bedrijventerrein Eemshaven en W van de Duitse plaats Emden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Holwierde 10 huizen met 66 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 430 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikelen over de Tweede Wereldoorlog in Bierum, Spijk en Holwierde.

- De laatste oorlogsdagen rondom Holwierde.

- In 2017 is het boek 'Bezetting en bevrijding. Geschiedenis van Holwierde en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog' verschenen, geschreven en samengesteld door inwoner Wiebe Kool. Hij heeft jarenlang aan het project gewerkt. Er is veel nooit eerder gepubliceerd materiaal opgenomen. Aan de orde komen de crisisjaren voordat de oorlog begon, de eerste oorlogsjaren, de luchtoorlog, het verzet, de NSB, dwangarbeiders en onderduikers, de Jodenvervolging, de algehele verdrukking en vervolging. Het boek eindigt met de bevrijding en de wederopbouw van Holwierde en omstreken. Bovendien is er speciale aandacht voor het Canadamonument en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Kool: "Ik heb gekozen voor een bepaalde opzet waardoor het boek aantrekkelijk is voor een breed publiek. De publicatie zal veel mensen met interesse voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aanspreken. Vooral voor inwoners van de voormalige gemeente Bierum is er veel herkenning."

- Over de geschiedenis van Holwierde vind je veel artikelen in het linkermenu op de site onder de link.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Buurtwinkel Superrr in Holwierde heeft in februari 2020 de deuren moeten sluiten. Stichting Support & Co exploiteerde de winkel sinds 2008. Volgens operationeel manager Daphne Moors van de stichting was het niet meer mogelijk de winkel open te houden: "De drie R’s van onze supermarkten Superrr betekenen Retail, Re-integratie en Relatie met het dorp. Het onderdeel re-integratie is heel belangrijk voor ons. In onze supers werken mensen met een verstandelijke beperking. Het contract met onze partner zorginstelling 's Heeren Loo is echter niet verlengd waardoor de basis onder de supermarkt wegvalt en de exploitatie, die toch al moeilijk was, voor ons niet meer rendabel is." De Brede Werkgroep Holwierde probeert met behulp van de gemeente en de Provincie de winkelvoorziening overeind te houden. "We willen het zo voor elkaar zien te krijgen dat Stichting Dorpshuis het pand koopt. De insteek is dat we de voorzieningen voor het dorp willen behouden. Dat geldt niet alleen voor de supermarkt, maar ook voor de dokterspraktijk, die in hetzelfde pand gevestigd is. Die praktijk kampt met ruimtegebrek. Als we kans zien het pand te kopen dan kunnen we tot een herschikking van de ruimte komen en zijn zowel de supermarkt als de dokterspraktijk gered", aldus Henk Bouwman van de Brede Werkgroep.

- Bestemmingsplan Holwierde - Nansum (2012).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Holwierde heeft 3 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Holwierde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Holwierde.

- Belangenvereniging: - Stichting Dorpsbelangen De Drie Maren heeft als doel het in de breedst mogelijke zin behartigen van de dorpsbelangen en het bevorderen van de leefbaarheid in het werkgebied van de stichting, dat wordt gevormd door het gebied waar Groote Heekt, Bierummer Maar en Lege Heekt in elkaar overgaan, plus het nabije stroomgebied van deze maren.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Heekt.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Holwierde is opgericht in 1933. De club speelt op Sportpark Katmis (Hoofdweg 38) en beschikt over twee speelvelden en een professionele fitnessruimte annex krachthonk.

- Voltigevereniging De Eemsrakkers uit Holwierde is uniek in Nederland; het is namelijk de enige vereniging die zich volledig richt op de voltigesport. Er worden dus geen andere takken van de paardensport beoefend. Voltige is een ontzettend leuke tak van de paardensport, waarbij je gymnastische oefeningen uitvoert op een paard. Jong en ouder kunnen veel plezier beleven aan het voltigeren. Dit kan bij De Eemsrakkers zowel recreatief als in wedstrijdverband.

Voltigevereniging De Eemsrakkers is opgericht in 1972. Wat in een boerenschuur begon met 15 leden, is uitgegroeid tot de huidige vereniging met ruim 120 leden. De manege bezit een binnenbak, waar aan twee kanten gevoltigeerd kan worden. Achter in de manege bevinden zich elf stallen. Ook heeft de vereniging de beschikking over een ruime en gezellige kantine. De vereniging wordt volledig draaiende gehouden door vrijwilligers, waardoor de contributie laag kan worden gehouden. In november 2017 heeft de vereniging het 45-jarig bestaan gevierd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Holwierde.

Reactie toevoegen