Honderd Morgen

Plaats
Buurtschap
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Honderd Morgen

Terug naar boven

Status

- Honderd Morgen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

Op deze site over Doornenburg lezen wij dat het gebied Honderd Morgen in 1815 van Pannerden naar Doornenburg is overgegaan.

- De buurtschap Honderd Morgen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Doornenburg.

- De buurtschap Honderd Morgen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Een morgen is een oude oppervlaktemaat, en was iets minder dan een hectare. Kennelijk sloeg de benaming op de oppervlakte van het gebied in kwestie.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Honderd Morgen ligt rond de wegen Rijnstraat (het gedeelte van deze weg N van de rivier de Linge), Koffiemolen, Rijndijk (het gedeelte van deze weg tussen rond de kruispunten van de weg Koffiemolen en de weg De Pas), Roswaard, Kerkstraat (het gedeelte van deze straat N van de rivier de Linge) en Lingeweg. De buurtschap ligt tussen de rivier de Linge in het Z en het Pannerdens Kanaal in het N en ligt direct N en direct NNO van het dorp Doornenburg, NO van het dorp Gendt, ZO van het dorp Angeren, ZZO van het dorp Loo, Z van het dorp Duiven, ZW van het dorp Groessen en WNW van het dorp Pannerden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Honderd Morgen 48 huizen met 426 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 105 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 265 inwoners.

Reactie toevoegen