Honselersdijk

Plaats
Dorp
Westland
Delfland
Zuid-Holland

Honselersdijk

Terug naar boven

Status

- Honselersdijk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Westland. T/m 2003 gemeente Naaldwijk.

- Onder het dorp Honselersdijk vallen ook de buurtschappen Mariëndijk en Rolpaal.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp heet een Dijkenaar.

Oudere vermeldingen
1840 Hondsholredijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Honselersdijk ligt NO van het dorp Naaldwijk, O van het dorp 's-Gravenzande, OZO van het dorp Monster, Z van het dorp Poeldijk, het 'dorp in de stad' Loosduinen en de stad Den Haag, WZW van de dorpen Kwintsheul en Wateringen, W van het dorp Den Hoorn en de stad Delft, WNW van het dorp 't Woudt en NNO van het dorp De Lier.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Honselersdijk 140 huizen met 1.016 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 3.100 huizen met ca. 7.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Oud-Honselersdijk - Naaldwijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Honselersdijk heeft 3 rijksmonumenten.

- Honselersdijk heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Honselersdijk.

- Het Westlands Museum is gevestigd in Honselersdijk. Voor een beschrijving van dit museum zie bij Westland, kopje Geschiedenis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Cross- en popfestival Westlandse Cross (weekend in juni).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Honselersdijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Daltonschool Honselersdijk is gehuisvest in een nieuwe 'brede school', samen met Kindercentrum Kiekaboe van Stichting Kwest en Kinderdienstencentrum De Vlindertuin van stichting Ipse De Bruggen. - Basisschool De Hoeksteen. - Wereldschool WSKO 't Startblok.

- Muziek: - Honsels Harmonie is een actieve muziekvereniging bestaande uit een A-orkest, leerlingenorkest en leden die muzieklessen volgen. Honsels Harmonie staat bekend om haar veelzijdige repertoire. Licht en modern klassiek, koorbegeleiding, pop, musical en jaarlijks een themaconcert met uiteenlopende programmering.

- Sport: - Voetbalvereniging SVH. - Tennisclub Honselersdijk.

Reactie toevoegen