Honthem

Plaats
Buurtschap
Eijsden-Margraten
Heuvelland
Limburg

DK_20110420_3920_Straatbeeld_Honthem.jpg

Honthem, buurtschapsgezicht

Honthem, buurtschapsgezicht

Honthem plaatsnaambord.jpg

Honthem viel vanouds onder Gronsveld en is sinds 2011 onderdeel van de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten

Honthem viel vanouds onder Gronsveld en is sinds 2011 onderdeel van de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten

Honthem

Terug naar boven

Status

- Honthem is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Eijsden-Margraten. T/m 1981 gemeente Gronsveld. In 1982 middels grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Margraten (want Gronsveld zelf ging over naar de gemeente Eijsden), in 2011 over naar gemeente Eijsden-Margraten.

- De buurtschap Honthem viel vanouds dus onder Gronsveld, maar valt tegenwoordig, althans voor de postadressen, onder het dorp Margraten.

- De buurtschap Honthem heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Hoontem.

Oudere vermeldingen
1421 Huncum, 1835 Hontem, 1843 Honthem.

Naamsverklaring
Naar de vorm een samenstelling van heem 'woonplaats' en de persoonsnaam Hundo of het Germaanse hunda-* 'hond'.(1) Volgens de heemkundekring slaat het element Hont- op een oppervlaktemaat (waarschijnlijk gelijk aan een roede).
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Honthem ligt rond de gelijknamige weg, ZW van het dorp Margraten, Z van de weg Maastricht-Vaals, ZO van het dorp Cadier en Keer, O van het dorp Gronsveld (op enige afstand), ONO van het dorp Eckelrade, NO van het dorp Sint Geertruid, NNW van het dorp Banholt en NW van het dorp Reijmerstok.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Honthem 28 huizen met 127 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 45 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Honthem viel bestuurlijk onder het graafschap Gronsveld en daarna onder de gemeente Gronsveld. Kerkelijk behoorde de buurtschap tot de parochie Cadier. Ondanks dat de plaatsnaam eindigt op -hem, wat duidt op vroeg-middeleeuwse bewoning, gaat men er vanuit dat dit gebied in de 11e of 12e eeuw is ontgonnen vanuit Gronsveld. Onderzocht wordt in hoeverre de buurtschap en omgeving in de Romeinse tijd al bewoond is geweest en na vertrek van de Romeinen opnieuw is bebost. Vanaf 1970 komen de eerste mensen ‘van buiten’ in de nu 120 inwoners tellende buurtschap wonen. Er staan in de buurtschap ongeveer 45 woningen en er mag niet meer gebouwd worden.

Van 1854 tot 1912 heeft op Honthem een korenmolen gestaan.

De buurtschap valt kerkelijk onder de parochie Cadier en Keer. Vandaar dat de geschiedenis van Honthem tot het werkterrein behoort van de Historische Kring Cadier en Keer. Onder de link vind je nadere informatie over de geschiedenis van de buurtschap, samengesteld door de historische kring.

Op (2) staat: "Naar het schijnt woont een van de afstammelingen van de oprichter van deze buurtschap hier nog altijd. Het gaat hier om jonkheer Van Holthe tot Echten, afstammeling van de heer Gaston van Honthem tot Eijsden. Na 500 jaar is de achternaam echter verbasterd, wat ertoe heeft geleid dat zijn afstammelingen tegenwoordig van Holthe tot Echten heten." Volgens ons klopt dat niet, omdat het geslacht Van Holthe tot Echten niets met Honthem of Eijsden te maken heeft (Echten slaat hier namelijk op het dorp Echten in Drenthe).

- In 2002 is "Honthem. Een historisch fotoboek" (ca. 150 pag.) verschenen, uitgegeven door het Comité Gemeenschap Honthem. Een aantal inwoners van de buurtschap en leden van de Historische Kring hebben twee jaar aan het boek gewerkt. De artikelen en de meer dan 200 foto's geven een goed beeld over het verleden van de buurtschap. Onderwerpen als historie, het gezinsleven en het boerenleven en de religie komen uitgebreid aan de orde, geïllustreerd met vele oude (familie)foto's. Een kwalitatief hoogstaand boekje en een goed voorbeeld voor soortgelijke producties.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Honthem heeft 3 rijksmonumenten.

- De kapel van Honthem dateert uit 1924. De opbrengst van het jaarlijkse Putfeest (zie bij Jaarlijkse evenementen) komt ten goede aan het onderhoud van de kapel.

- Zwingelput.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Putfeest (weekend eind augustus) met muziek en spelen voor jong en oud. Vrij entree.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Trage Tocht Sint Geertruid (14 km) start in Honthem en voert je door Sint Geertruid en het omringende buitengebied. Een mooie, afwisselende wandeling. Op het eerste deel van de tocht loop je over veldwegen met uitzichten over de glooiende hoogvlakte naar Sint Geertruid. Onderweg kom je langs veldkruisen en boomgaarden. Na het dorp wandel je tussen de velden naar het langgerekte smalle Savelsbos. Hier ga je stevig klimmen en dalen. En er valt onderweg veel te zien: oude stenen waterputten, een vuursteenmijn, de Trichterberggroeve en natuurlijk het sterk geaccidenteerde Hellingbos met veel oude loofbomen. Op het laatste deel van de route kom je weer door een meer halfopen landschap, slingerend over grindwegen omzoomd door heggen langs kalkgraslandjes en de randen van het Savelsbos. Als toetje maak je een klim naar de top van de groeve Blankenberg, ook wel Wolfskop genoemd, met een fantastisch panorama rondom en kom je langs het kasteel met dezelfde naam.

Terug naar boven

Beeld

- Reportage over de bijzondere collecties van de fam. Van Wissen uit Honthem (van het L1-programma Óngerwaeg, 2015).

- Reportage met 3 wandelende dames in Honthem (van het L1-programma Óngerwaeg, april 2018).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Honthem (online te bestellen).

Terug naar boven

Lokale organisaties

- Comité Gemeenschap Honthem, p/a A. van Wezel, huisnr. 51. Tel. 043-4583181.

Reactie toevoegen