Hooghout

Plaats
Buurtschap
Tilburg
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Hooghout

Terug naar boven

Status

- Hooghout is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Tilburg. T/m 1996 gemeente Udenhout. In 1997 over naar gemeente Haaren, in 2021 over naar gemeente Tilburg.

- De buurtschap Hooghout valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Biezenmortel.

- De buurtschap Hooghout heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Hooghoutsche Tiend, 1899 Hooghout.

Naamsverklaring
Samenstelling van hout, holt 'hoogopgaand loofbos' en het bijvoeglijk naamwoord hoog 'hooggelegen'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hooghout ligt rond de Hooghoutseweg, ZO van het dorp Biezenmortel, O van het dorp Udenhout, NW van het dorp Haaren, ZW van het dorp Helvoirt en NO van het dorp Berkel-Enschot.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hooghout omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners, plus de bewoners van GGZ-instelling Huize Assisië.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "De Franciscuskapel is een historische parel in buurtschap Hooghout, in het hart van Landpark Assisië. Hier komen mensen al sinds 1908 samen voor een moment van rust en bezieling. Gelovig of ongelovig."

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "Op Landpark Assisië levert Prisma al meer dan 110 jaar zorg aan mensen met een beperking. Op het Landpark in buurtschap Hooghout bij Biezenmortel wonen en werken bewoners van alle leeftijden. Samen zorgen wij dat zij de beste zorg krijgen. Een gulle gift. De geschiedenis van Landpark Assisië begint op 19 januari 1901. Een vrouw schonk toen 45 hectare grond met 3 boerderijen aan de kerk. Haar vader was jarenlang verzorgd door broeders in Boekel en zij wilde graag wat terugdoen. De broeders openden op de grond in Biezenmortel een verzorgingstehuis voor mensen met een beperking. Op 12 januari 1904 gingen de eerste bewoners op het landpark wonen. Nu wonen er 220 mensen.

De eerste dokter op Landpark Assisië. Dokter Jan Smulders is de eerste dokter die zich verbindt aan Landpark Assisië. Hij woont op het landgoed en voert gedurende zijn loopbaan talloze vernieuwingen door: hij breidt de inrichting uit, zet een ziekenhuis en verplegersopleiding op en start een speciale school - voor buitengewoon lager onderwijs - voor de bewoners. Na zijn dood wordt deze toegewijde arts op de begraafplaats van Landpark Assisië begraven. De Assisiëschool. De Assisiëschool bestond van 1922 tot 1990 en werd speciaal opgericht voor kinderen met een beperking. Het begon met 1 broeder, maar al snel steeg het aantal leraren naar 4. Zij waren verantwoordelijk voor de educatie van 80 leerlingen. Iets dat we ons nu niet meer voor kunnen stellen. Tegen de jaren ‘50 volgden al ruim 200 leerlingen lessen op de school.

Onderwijs als middel om te ontspannen. Het was destijds een revolutionair idee: onderwijs als middel om te ontspannen. Met zang, muziek, spel, boeken en sport werden de leerlingen gestimuleerd om te relaxen. Hier werd ook de basis gelegd voor wat we nu kennen als dagbesteding. De leerlingen voerden arbeid uit als het vlechten van biezen manden en het maken van bezems. De basis voor onze huidige zorg. Werken zorgt voor rust, regelmaat en zelfvertrouwen, een gedachte waar Prisma nog altijd achter staat. En de broeders van Landpark Assisië hadden werk genoeg. De bewoners staken de handen uit de mouwen en verdienden zo hun eigen kost en inwoning bij elkaar. Ook nu hebben wij nog altijd meer dan genoeg vacatures voor mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk eens of er wat voor jou bij zit. In Landpark Assisië gaan zorg en samenleven hand in hand. Laat je meevoeren naar deze bijzondere locatie." (bron: Prisma) Voor nadere informatie zie het artikel over de geschiedenis van Huize Assisië, op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Reactie toevoegen