Houterd

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Houterd

Terug naar boven

Status

- Houterd is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Schijndel.

- De buurtschap Houterd valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schijndel.

- De buurtschap Houterd heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Houtert.

Naamsverklaring
Mogelijk een personifiëring van hout. Indien oud, taalkundig herleidbaar tot het Germaanse halahdrôþu*, verzamelnaam van halahdra* 'jeneverbes', maar vermoedelijk is de naam hiervoor te jong.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Houterd ligt N van het dorp Schijndel, rond de gelijknamige weg, rond het N gedeelte van de weg Houterdsedijk en rond het O gedeelte van de weg De Heikampen, en grenst in het N aan de Zuid-Willemsvaart. Als je bij dat punt staat, kun je aan de overzijde van de vaart kasteel Heeswijk zien liggen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Houterd heeft ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- N van Houterd ligt het sluizencomplex Schijndel in de Zuid-Willemsvaart. Deze sluis gaat uiterlijk in 2024 helemaal over op centrale bediening vanuit Tilburg. In 2017 is hier de nachtbediening al weggehaald. Alle beweegbare bruggen en sluizen in de Zuid-Willemsvaart moeten uiterlijk in 2024 zijn aangesloten op Tilburg. De sluiswachterskantoren blijven overigens wel intact. Als bij calamiteiten Tilburg niet zou kunnen functioneren door storingen in hardware of software, kan zo nog altijd ter plaatse de sluis worden bediend.

Reactie toevoegen