Houthuizen

Plaats
Buurtschap
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Houthuizen

Terug naar boven

Status

- Houthuizen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas.

- De buurtschap Houthuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lottum.

- De buurtschap Houthuizen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Houthuizen ligt rond de wegen Houthuizerweg, Stationsweg, Rutterstraatje, Kaldenbroek, Wielhouterveldweg, Molenkampweg, Laag Abbenraay Veldweg en Grubbenvorsterweg, vanaf huisnummer 26a richting Z. De buurtschap ligt ZW van het dorp Lottum en aan de W oever van de rivier de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Houthuizen 13 huizen met 107 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 65 huizen met ca. 165 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Houthuizer Molen in buurtschap Houthuizen is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers opgeblazen en in eerste instantie niet herbouwd. De Dorpsraad heeft het initiatief genomen tot herbouw van de molen, waarna een werkgroep aan de slag is gegaan, opgevolgd door Stichting de Houthuizer Molen. Op 9 mei 2009 is de herbouwde Houthuizer Molen officieel opgeleverd. De molen is te bezoeken. Openingstijden in het zomerseizoen (mei t/m september): dinsdag en donderdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur. Openingstijden in het winterseizoen (oktober t/m april): zaterdag van 13.00-17.00 uur.

"Bijna 10 jaar na de opening in 2009, heeft de Houthuizer Molen in 2018, in overleg met en in opdracht van Het Limburgs Landschap, een gedegen onderhoudsbeurt gekregen. Hoewel de algemene conditie van de molen, van zowel de constructie als de onderhoudstoestand, door Monumentenwacht Limburg als goed is beoordeeld, heeft Molenbouwer Beijk uit Afferden een aantal onderdelen onder handen genomen. Zo is onder meer het achterhekwerk schoongemaakt, zijn de askop, de roeden en het voorhek geschilderd, zijn de stijlen van het luiwerk gefixeerd en is de gaffelreep (luitouw) vernieuwd. Door regelmatig onderhoud te plegen wordt voorkomen dat op termijn grote en kostbare reparaties of restauraties noodzakelijk zijn. De molen is nu weer in topvorm." (bron: site van de Houthuizer Molen)

Reactie toevoegen