Huizinge

Plaats
Dorp
Loppersum
Groningen

Huizinge

Terug naar boven

Status

Huizinge is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Loppersum. T/m 1989 gemeente Middelstum.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Hoezen.

Oudere vermeldingen
Waarschijnlijk 822-856 kopie 1150-1158 in Hustinga, 944 kopie 1150-1158 in Husdingun, 10e-11e eeuw de Husdungon, 1224 Husdengum, 1300 Husdinge, 1399 Huesdinghen, 1579 Huysinge, ca. 1660 Husinga, 1781 Huisinge, 1840 Huizinghe.

Naamsverklaring
Etymologie onzeker. Volgens sommigen een samenstelling van hûs = huis 'woning', en dinge 'nieuw ontgonnen land', vergelijk het Oudengelse dynge 'mest, mesthoop, bemest land' en zie Dingen. De betekenis zou zijn: 'braaklanden in het bezit van een huis'. Ook dacht men aan een persoonsnaam Hosad, met vraagteken. Hiervoor zou een vergelijkbare ontwikkeling in Ezinge, 1379 Eesdingum pleiten. In een jongere publicatie brengt dezelfde naamkundige Huizinge in verband met de plaatsnaam Heusden, zie Oudheusden, met aanpassing aan de overheersende namenmode van afleidingen met het suffix -ing-.(1)

Terug naar boven

Ligging

Huizinge grenst in het W en NW aan Middelstum, in het NO nog net aan de buurtschap Startenhuizen, in het O aan Westeremden, in het ZO aan Stedum en in het Z aan de ZO bijna-enclave van Middelstum, en ligt Z van Uithuizen, ZW van Garsthuizen, WNW van Loppersum en NO van Bedum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Huizinge 40 huizen met 263 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Aan de Marialaan in Huizinge heeft een Doopsgezinde Vermaning uit 1815 gestaan. Deze is in 1863 gesloopt, omdat in dat jaar een nieuwe Doopsgezinde Vermaning in Middelstum gereed kwam.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Huizinge heeft 11 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) Janskerk (ook Johannes de Doperkerk) in Huizinge (Torenstraat 15) is een romanogotisch bouwwerk uit de 13e eeuw (ca. 1250). Met name de rondgesloten apsis, waarvan de gevel in smalle vlakken is verdeeld door lisenen, met rondboogfries en ronde nissen aan de bovenzijde en licht spitsbogige vensters met kraalprofiel daaronder, maakt de kerk tot een van de fraaiste voorbeelden van de romanogotiek in de provincie Groningen. Meubilair uit de 17e eeuw, preekstoel uit de 19e eeuw.

De toren dateert uit de 14e eeuw. De in verhouding lage toren is ongeleed. Het piramidevormige dak van de toren dateert uit 1868. Tot 1848 had de toren een zadeldak. Vervolgens is er een dubbele koepel op gebouwd, zoals nu nog te zien bij de Mariakerk van Uithuizermeeden. Het geheel was echter onvoldoende afgewerkt, waardoor de regen het balkwerk deed verrotten en reeds 20 jaar na de bouw besloten werd om de huidige spits te plaatsen. Als je de kerk wilt bekijken, kun je de sleutel halen bij inwoner Reint Wobbes, een van de drijvende krachten achter Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) (onder de link onder zijn naam vind je een interview met hem).

- In de tuin van Hoofdweg 19 te Huizinge staat de molenromp van Molen Doornbos (genoemd naar de laatste molenaar L. Doornbos). De molen is gebouwd in 1865, als opvolger van een molen die vóór 1828 is gebouwd en in 1865 is afgebrand. In 1896 is de bovenbouw verwijderd en verhuisd naar het Drentse dorp Yde, t.b.v. een molen aldaar. Jan Brons, van de bij motorenliefhebbers bekende Bronsmotoren (en Bronsmotorenfabriek te Appingedam), komt in 1896 hoogstpersoonlijk zijn eerste vergassingsmotor afleveren bij zijn vriend Doornbos. Het is een 10 pk motor met drijfwerk en boltspil.

- Het Groninger Landschap heeft in 2017 3 rijksmonumentale boerderijen gekocht van de NAM. D.w.z. ze zijn voor een symbolisch bedrag gekocht en Groninger Landschap heeft een 'bruidsschat' van 3 miljoen euro mee gekregen, wat zij begroot heeft als kosten voor het onderhoud voor de komende 30 jaar. De eigenaren wilden namelijk door de NAM worden uitgekocht in verband met de aardbevingsschade. Het gaat om de boerderijen Melkema in Huizinge (Smedemaweg 3), Occo Reintiesheert in Stedum en De Haver uit 1894 in Onderdendam. De panden krijgen weer een woonfunctie. Verder wil de erfgoedbeheerder de monumenten ook bij tijd en wijle op kleinschalige wijze openstellen voor publiek. Denk daarbij een een expositie of rommelmarkt. Groninger Landschap start eind 2018 met de restauraties en verbouwingen

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Huizinge en - idem kerkhof.

Reactie toevoegen