Hulsen (Nederweert-Eind)

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Midden-Limburg
Limburg

Hulsen (Nederweert-Eind)

Terug naar boven

Status

- Hulsen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Nederweert.

- De buurtschap Hulsen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nederweert-Eind.

- De buurtschap Hulsen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hulsen ligt rond de gelijknamige weg, Z van het dorp Budschop, ZO van het dorp Nederweert, W van het dorp Nederweert-Eind en NO van de stad Weert, en ligt aan de Noordervaart en het Kanaal Wessem-Nederweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hulsen 35 huizen met 180 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De oude Brug Hulsen (over de Noordervaart) in de gelijknamige buurtschap wordt medio 2021 vervangen door nieuw exemplaar. Tijdens de voorbereidingen voor de sloop van de oude brug in januari 2021 zag een attente buurtbewoner een tankversperring uit de oorlog tevoorschijn komen. Die lag verscholen onder het wegdek, pal tegen de brug. Het gaat om een zogeheten aspergeversperring; een enorme betonnen constructie met aan de bovenzijde rijen gaten. Ze werden door het Nederlandse leger reeds voor de oorlog aangelegd om een Duitse inval tegen te gaan. In de gaten konden zware stalen balken (‘asperges’) worden gezet die moesten voorkomen dat voertuigen en tanks Nederweert binnenreden.

De meeste van dit soort versterkingen zijn na de oorlog verwijderd, sommige bleven bewaard en zijn inmiddels zelfs een Rijksmonument, zoals die in buurtschap Roeven bij de waterkrachtcentrale. Inmiddels zijn ze zeer zeldzaam geworden. Alfons Bruekers, voorzitter van de Gemeentelijke Erfgoedcommissie: "Van de in totaal maar negen Aspergelocaties in Nederweert is die van Hulsen extra belangrijk vanwege zijn speciale vorm en combinatie met de brug en het voedingskanaal. Het belang van deze vondst is niet alleen het historisch object op zichzelf, maar ook de mogelijkheid om dit bijzonder relict uit de oorlog in te passen in de toeristisch-recreatieve projecten rondom de kanalenkruising. Bij de gemeentelijke bestuurders en ook vanuit de Raad wordt daar terecht veel waarde aan gehecht." (bron en voor nadere informatie zie Nederweert24, januari 2021)

Reactie toevoegen