Humcoven

Plaats
Buurtschap
Meerssen
Heuvelland
Limburg

Humcoven

Terug naar boven

Status

- Humcoven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Meerssen. T/m 1981 gemeente Ulestraten.

- De buurtschap Humcoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ulestraten.

- De buurtschap Humcoven heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Humkove.

Oudere vermeldingen
Humkoven, 1660 Heymcoven, 1840 Humhoven (waarschijnlijk een drukfout).

Naamsverklaring
Ontstaan uit Heiminkhoven* ‘hof van de lieden van Heimo’. (3083)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Humcoven ligt rond de gelijknamige weg (= de weg van Meerssen naar Ulestraten), direct N van het dorp Meerssen, ZW van het dorp Ulestraten en O van de A2 en het dorp Bunde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Humcoven 8 huizen met 20 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Suikerfabriek
De vroegere suikerfabriek van Humcoven is maar kort in functie geweest: van 1867 tot 1876. Belangrijke gunstige en noodzakelijke vestigingsfactor voor de fabriek was de aanwezigheid van water, nodig voor het wassen van de aangevoerde suikerbieten, voor koelwater, voor de stoomketels enz. De Vliekerwaterlossing stroomde hier namelijk door de 'achtertuin'. In 1874 werkten er nog 40 mannen, 8 vrouwen en 20 jongens, in totaal dus 68 personen. De fabriek beschikte over twee stoomketels en twee stoomwerktuigen. In Ulestraten werden in 1869, volgens het archief in Meerssen, 60 ha beetwortelen (suikerbieten) verbouwd, wat allemaal bestemd was voor deze suikerfabriek.

In 1867 is de fabriek gestopt wegens faillissement. Oorzaak van dit faillissement of sluiting zou (volgens nazaten) de oneerlijke concurrentie zijn door de vermogende gezagshebbers (Ministerie) in Den Haag, die suikerrietplantages in toenmalig Nederlands-Indië hadden. Zij verstrekten geen vergunningen voor de suikerbietenteelt (beetwortel) in Limburg, dus ook voor deze locatie. Er schijnt een kortsluiting (rond 1870-1880) te hebben plaatsgevonden in een overgangsperiode waarbij de ambtenaren van het ministerie de zaken moesten regelen. Maar ook financiële problemen van de weduwe Houben-Schoenmaeckers, na de dood van haar echtgenoot, zouden wel eens de oorzaak van dit faillissement kunnen zijn geweest. In vervallen staat verkerende resten van de fabriek zijn nog aanwezig (op huisnrs. 1 en 2). Bron en voor nadere informatie zie het artikel over de geschiedenis van de vroegere suikerfabriek van Humcoven, in tekst en beeld, door Fred Erkenbosch.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij De Vreugdehoeve in buurtschap Humcoven (Hekstraat 70) van zorginstelling Envida biedt hier samen met Frans en Marlies Cordewener een bijzondere vorm van dagbesteding aan, waarbij agrarisch werk en zorg hand in hand gaan. De zorgboerderij is bedoeld voor ouderen die wel nog zelfstandig wonen, maar last hebben van vergeetachtigheid of door een lichamelijke beperking weinig uit huis komen. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld meehelpen met de dagelijkse werkzaamheden, zoals het verzorgen van de dieren of de moestuin. Met de groenten en kruiden uit de tuin bereiden zij een verse maaltijd. Er is ook genoeg gelegenheid voor een kop koffie, bijpraten en een spel. Voorop staat dat iedereen plezier beleeft en geniet van elkaars gezelschap.

Reactie toevoegen