Hunnecum

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

hunnecum_plaatsnaambord_met_kombord_nuth_kopie.jpg

Vanuit Hulsberg kom je de bebouwde kom van Nuth binnen, en daarbinnen kom je allereerst door de buurtschap Hunnecum. Vanuit Nuth staan er alleen witte borden Hunnecum, want daar zit je immers al in de kom van Nuth.

Vanuit Hulsberg kom je de bebouwde kom van Nuth binnen, en daarbinnen kom je allereerst door de buurtschap Hunnecum. Vanuit Nuth staan er alleen witte borden Hunnecum, want daar zit je immers al in de kom van Nuth.

DK_20120330_9779_Nuth_Hunnecum_hoeve_en_cafe.jpg

Hunnecum, hoeve en buurtcafé

Hunnecum, hoeve en buurtcafé

Hunnecum

Terug naar boven

Status

- Hunnecum is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 2018 gemeente Nuth.

- De buurtschap Hunnecum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nuth.

- De buurtschap ligt binnen de bebouwde kom van het dorpsgebied van de kern Nuth. Daarom staan er vanuit Hulsberg blauwe plaatsnaamborden (komborden) Nuth met witte borden Hunnecum eronder. Vanuit Nuth staan er alleen witte borden met de naam van de buurtschap, omdat je dan immers al in de kom van Nuth zit. Dit verschijnsel doet zich bij meer Nuthse buurtschappen voor. Vanuit Hulsberg komend is er een 50 km-zone, verderop is er een 70 km-zone.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Hunnekem.

Oudere vermeldingen
Hunnecom, 1603 en 1835 Hunnekum, 1840 Hunnecum, 1842 Hunnekom.

Naamsverklaring
Naar de vorm heem 'woonplaats' van de lieden van de persoon Huno.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hunnecum ligt rond de gelijknamige weg (= de provinciale weg N298 van Nuth naar Hulsberg, die ter plekke naar de buurtschap is genoemd. Ook een aansluitend deel van de weg waar deze Valkenburgerweg gaat heten, valt nog onder de buurtschap), de weg Putgats en het Z deel van de Putstraat, en ligt direct ZW van het dorp Nuth, W van het dorp Wijnandsrade, NNO van het dorp Hulsberg en O van het dorp Schimmert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hunnecum 42 huizen met 177 inwoners. Volgens de lokale heemkundige Miel Bruls (1930) waren er, aldus het in het hoofdstuk Geschiedenis gelinkte artikel, in de jaren dertig van de 20e eeuw 37 huizen met ca. 120 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikel met belevenissen van inwoners uit Hunnecum in vroeger tijden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hunnecum heeft 6 rijksmonumenten, zijnde de hoeven uit overwegend begin 19e eeuw op de huisnrs. 1, 4, 6, 7 en 17, en de molen op Bergerweg 2.

- De Molen van Hunnecum (Bergerweg 2) is een ronde, bakstenen beltmolen uit 1882. De molen is door een niet omschreven oorzaak al in hetzelfde jaar vernield en daarna herbouwd. De molen is in 1956/57 gerestaureerd. Na het overlijden van de molenaar in 1971 raakt de molen in verval. In 1993/94 heeft wederom een restauratie plaatsgevonden. Eigenaar is Stichting Kasteel Wijnandsrade. Tegenwoordig wordt met de molen op vrijwillige basis graan gemalen. De molen is iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van 13.00-16.30 uur te bezichtigen.

- Het Sjpekhoeës op huisnr. 1 is een karakteristieke hoeve met speklagen. Dat wil zeggen dat het een pand is met bakstenen muren, gelardeerd met horizontale mergelbanden. In deze omgeving zijn die banden witgeschilderd.

- Midden in Hunnecum staat een opvallend groot witijzeren wegkruis.

Terug naar boven

Beeld

- Videoreportage van Omroep Nuth met inwoner en heemkundige Miel Bruls over Hunnecum in vroeger tijden (46 min., 2010).

Reactie toevoegen