Hurkske

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Hurkske

Terug naar boven

Status

- Hurkske is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad.

- De buurtschap Hurkske valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Erp.

- De buurtschap Hurkske heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hurkske ligt rond de gelijknamige weg en de Meerbosweg. De buurtschap ligt Z van het dorp Erp, O van het dorp Keldonk, ZO van het dorp Veghel, ZW van het dorp Boekel, NW van het dorp Gemert en N van de dorpen Boerdonk en 'Beek en Donk'.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hurkske 24 huizen met 125 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 45 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 115 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Het Hurkske, van oorsprong vooral een heidegebied, is een ca. 170 ha groot bosgebied tussen Erp en Gemert, dat omringd wordt door agrarisch gebied. Het bestaat uit naaldbos en gemengd bos. Onderdeel van het gebied is het Rauwven, een prachtig ven met enigszins kalkrijk water. In het ven en zijn directe omgeving komt een mooi palet aan amfibieën en plantensoorten voor. Op de oevers groeit het zeldzame moerashertshooi en op kale, zonbeschenen plekjes kun je de levendbarende hagedis tegenkomen.

Tot rond de eeuwwisseling was het Rauwven het laatste toevluchtsoord voor de verre omgeving van de knoflookpad, een van de zeldzaamste en meest bedreigde amfibieënsoorten van Nederland. Helaas is deze soort hier geheel verdwenen door de aanwezigheid van de zonnebaars. Deze is hier vermoedelijk gedumpt door mensen die de zich snel voortplantende soort in een aquarium of tuinvijver hielden. Dit mooie, maar reproductieve roofvisje zorgde in korte tijd dat de amfibieënstand kelderde. In een poging om de knoflookpad voor de roofzucht van de zonnebaars te redden, is dit ven in de jaren 2002-2003 tweemaal leeg gepompt, waarbij er niet minder dan circa 8000 zonnebaarzen werden uit gehaald. Aansluitend hierop zijn in de directe omgeving van het Rauwven aanpassingen gemaakt om het landbiotoop van de knoflookpad te herstellen. Helaas bleken deze acties te laat. Amfibieën die je er nog wél kunt tegenkomen zijn, naast de reeds genoemde levendbarende hagedis, de alpenwatersalamander, kleine watersalamander, kamsalamander, gewone pad, bruine kikker, bastaardkikker en poelkikker.

Reactie toevoegen