IJsselham

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

IJsselham

Terug naar boven

Status

- IJsselham is een buurtschap en voormalige gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Oldemarkt.

- IJsselham werd in 1973 de naam van een nieuwe gemeente, ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Blankenham, Kuinre, Oldemarkt en een deel van de gemeente Steenwijkerwold. In 2001 is deze gemeente opgegaan in de nieuwe gemeente Steenwijkerland.

- Wapen van de voormalige gemeente IJsselham.

- De buurtschap IJsselham heeft een eigen postcode (8361) en plaatsnaam in het postcodeboek, en is daarmee een formele woonplaats.

- De buurtschap IJsselham ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap IJsselham ligt WNW van de stad Steenwijk, ZW en Z van het dorp Oldemarkt en O van het dorp Ossenzijl, rond de wegen IJsselhammerweg, Lakeweg, Kerspelweg en Akkerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap IJsselham 22 huizen met 123 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Historische Vereniging IJsselham heeft als werkgebied de gelijknamige voormalige gemeente, die dus heeft bestaan van 1973 t/m 2000 en die de voormalige gemeenten Blankenham, Kuinre, Oldemarkt en een deel van de voormalige gemeente Steenwijkerwold omvatte. - Inhoudsopgaven van de jaargangen van het tijdschrift Silehammer. Een deel van de artikelen is online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- IJsselham heeft 1 rijksmonument, zIjnde de mooi gelegen, het overgangsgebied tussen Friesland en Overijssel typerende, boerderij op IJsselhammerweg 4.

- IJsselham heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de boerderij op IJsselhammerweg 8.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over IJsselham (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit het verspreidingsgebied van de h-a-h bladen IJsselhammer en Gieters Ni’js op Facebook.

Reactie toevoegen