IJsselzone

Streek
IJsselzone
OverijsselGelderland

IJsselzone

Terug naar boven

Status

- IJsselzone is een streek in deels provincie Overijssel, deels provincie Gelderland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De streek is genoemd naar de ligging aan weerszijden van de rivier de IJssel.

Naam kwam ook elders voor
Van 2003 t/m 2015 was er ook nog de 'buurtschap IJsselzone', als samenwerkingsverband van de buurtschappen/buurtverenigingen Spoolde en Schelle-Oldeneel in het Z van de gemeente Zwolle. Zie daarvoor verder bij Spoolde.

Terug naar boven

Ligging

De IJsselzone betreft een brede strook grondgebied rond de IJssel, lopend vanuit NW van Zwolle (de gemeente Kampen omvattend) t/m de gemeenten Heerde en Olst-Wijhe Z van Zwolle. Het gebied is op zijn beurt weer verdeeld in de IJsseldelta (het N deel) en de IJsselvallei (het Z deel). Dit is althans de definitie zoals deze door de samenwerkende gemeenten in kwestie wordt gehanteerd in de Visie IJsselzone (zie hieronder). Geografisch gezien beslaat de IJsselvallei (synoniem = IJsseldal) een strook grond aan weerszijden langs de gehele IJssel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het rapport Agenda voor de IJsselvallei (2005), opgesteld in opdracht van Natuurmonumenten, worden de mogelijkheden voor ontwikkeling van natuur en landschap van de IJsselvallei in kaart gebracht.

- Nadere informatie over de plannen voor dit gebied vind je ook in de Visie IJsselzone (2003). Op pag. 16 van deze visie vind je een kaart waarop het gebied staat ingetekend.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws van Staatsbosbeheer IJsselvallei en Vechtdal op Facebook.

Reactie toevoegen